مقایسه اثربخشی آموزش های تاب آوری و شفقت به خود بر سلامت عمومی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان با علائم افسردگی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-7-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک نوروزی

Department of Psychology, Ardabil Branch, Islamic Azad University, Ardabil, Iran

عذرا غفاری نوران

Department of Psychology, Ardabil Branch, Islamic Azad University, Ardabil, Iran

عباس ابوالقاسمی

Department of Psychology, University of Guilan, Rasht, Iran

توکل موسی زاده

Department of Psychology, Ardabil Branch, Islamic Azad University, Ardabil, Iran

چکیده

مقدمه و هدف: افسردگی به عنوان اختلال روانی رایج می تواند فرایند تحصیلی و روان شناختی دانش آموزان را با آسیب جدی مواجه کند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش های تاب آوری و شفقت به خود بر سلامت عمومی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان با علائم افسردگی بود. روش: این پژوهش از نوع مطالعات شبه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهرستان پارس آباد (استان اردبیل) در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ (تعداد: ۲۰۲۸) بود. نمونه پژوهش شامل ۶۰  نفر از دانش آموزان با علائم افسردگی از جامعه مذکور بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده و به طور تصادفی در سه گروه (هر گروه ۲۰ دانش­آموز) جایدهی شدند. ابزارهای گردآوری داده های این پژوهش شامل مقیاس خودسنجی افسردگی (برلسون، ۱۹۸۱)، پرسش نامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (۱۹۷۹) و فرسودگی تحصیلی برسو، سالانووا و شاوفلی (۲۰۰۷) بود.تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در محیط نرم­افزار   SPSS-۲۰ا نجام شد. یافته ها: تحلیل داده ها نشان داد که هر دو وش آموزش های تاب آوری و شفت به خود تاثیر معناداری در بهبود مولفه های سلامت عمومی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان با علائم افسردگی داشتند (۰۵/۰ P≤). همچنین بر اساس نتایج حاصل از آزمون تعقیبی، آموزش تاب آوری نسبت به آموزش شفقت به خود، اثربخشی بیشتری در کاهش خستگی تحصیلی داشته است (۰۵/۰ P≤). نتیجه گیری: نتایج نشان داد که هر دو روش به کار گرفته شده در این مطالعه از کارایی لازم برای بهبود سلامت عمومی و فرسودگی تحصیلی دانش­آموزان برخوردارند. همچنین آموزش تاب آوری به دلیل افزایش انعطاف پذیری و خوش­بینی، درکاهش خستگی تحصیلی، موثرتر بوده است.

کلیدواژه ها

Resilience, self-compassion, general health, academic burnout, depression, تاب آوری, شفقت به خود, سلامت عمومی, فرسودگی تحصیلی, افسردگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.