بررسی اثر سطوح مختلف نیتروژن و تراکم بر رشد و عملکرد Datura stramonium L.

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 37، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-37-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 384
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا ایزدی

دانشجوی دکترای فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

عباس بیابانی

دانشیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

حسین صبوری

دانشیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

بابک بحرینی نژاد

استادیار، مرکز تحقیقات و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۹۰۵.۱۴۰۰.۳۷.۳۱۵.۱۰۶.۲.۱۵۷۶.۴۶ گیاه داتوره (Datura stramonium L.) به لحاظ دارا بودن ترکیب های آلکالوئیدی یکی از گیاهان مهم در صنایع دارویی است. به منظور بررسی اثرات سه سطح کود اوره (۶۰ ،۱۲۰ و ۱۸۰ کیلوگرم در هکتار) و سه سطح تراکم کاشت (۶، ۱۰ و ۱۴ بوته در متر مربع) بر عملکرد و اجزای عملکرد این گونه گیاهی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان در سال های زراعی ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ به اجرا درآمد. اثرات اصلی تراکم و اوره بر صفات ارتفاع، تعداد شاخه جانبی و وزن هزاردانه و برهم کنش سطوح مختلف اوره و تراکم بر صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در بوته و تعداد دانه در کپسول در هر دو سال معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه (۱۲۸۲.۳۷ و ۱۲۱۲.۵۳ کیلوگرم در هکتار، به ترتیب در سال های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸) در تیمار ۱۸۰ کیلوگرم در هکتار کود اوره و تراکم ۶ بوته در متر مربع بدست آمد. تجزیه علیت، بیشترین اثر مثبت مستقیم در سطوح مختلف تراکم و اوره را مربوط به صفت تعداد کپسول در بوته نشان داد. نتایج این آزمایش نشان داد که، کاربرد ۱۸۰ کیلوگرم اوره در هکتار و تراکم ۶ بوته در متر مربع می تواند نقش مهمی در افزایش عملکرد دانه در گیاه دارویی داتوره داشته باشد.

کلیدواژه ها

Datura stramonium L, تراکم, عملکرد و اجزای عملکرد, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.