تاثیر محلول پاشی کلات آهن و روی بر صفات رشدی، بازده اسانس و شیرابه آنغوزه (Ferula assa-foetida L.) تحت شرایط آبیاری تکمیلی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 37، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-37-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 299
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالحمید علیخانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته زراعت، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران

اصغر رحیمی

دانشیار، گروه تولید گیاهی و ژنتیک، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران

محدثه شمس الدین سعید

استادیار، گروه تولیدات گیاهی، مرکز آموزش عالی کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

سید رسول صحافی

استادیار، گروه تولید گیاهی و ژنتیک، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران

محمدرضا پیرمرادی

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر کاربرد کلات آهن و روی و آبیاری تکمیلی بر کمیت و کیفیت شیرابه آنغوزه (Ferula assa-foetida L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان نی ریز (استان فارس) در سال ۱۳۹۷ انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری تکمیلی (بدون آبیاری (شاهد)، یک بار آبیاری و دوبار آبیاری) و محلول پاشی کلات روی و آهن (بدون محلول پاشی (شاهد)، محلول پاشی روی (۲ در هزار)، محلول پاشی آهن (۲ در هزار) و محلول پاشی توام آهن (۱.۵ در هزار) و روی (۱.۵ در هزار)) بودند. صفات مورد بررسی شامل تعداد برگ، طول برگ، قطر طوقه، وزن خشک اندام هوایی، درصد زنده مانی بوته ها، غلظت عناصر آهن، منگنز، مس و روی در اندام هوایی، وزن شیرابه و بازده اسانس بودند. نتایج نشان داد اعمال آبیاری تکمیلی باعث افزایش تعداد برگ، وزن خشک اندام هوایی و درصد زنده مانی آنغوزه گردید. محتوی آهن اندام هوایی بیشتری با دوبار آبیاری تکمیلی حاصل شد. همچنین، محلول پاشی کلات آهن و روی باعث افزایش طول برگ و درصد زنده مانی گیاه نسبت به شاهد گردید. بیشترین محتوای آهن اندام هوایی با محلول پاشی کلات آهن بدست آمد. در هر دو شرایط آبیاری تکمیلی و شاهد، محلول پاشی کلات روی و آهن باعث افزایش معنی دار ۱.۵ برابری حجم بوته، ۲ تا ۲.۸ برابری وزن شیرابه و ۰.۶ تا ۰.۹ درصدی بازده اسانس شد. علاوه بر این، در شرایط بدون آبیاری تکمیلی، بیشترین محتوای منگنز اندام هوایی گیاه با محلول پاشی کلات روی و نیز محلول پاشی توام کلات آهن و روی حاصل شد، اما در شرایط یک و دوبار آبیاری تکمیلی، محلول پاشی اثر معنی داری بر این پارامتر نداشت. در هر دو شرایط آبیاری تکمیلی و شاهد، بیشترین محتوای مس اندام هوایی گیاه در تیمار بدون محلول پاشی مشاهده شد. بیشترین میزان روی اندام هوایی این گیاه با محلول پاشی روی حاصل شد. بنابراین به نظر می رسد انجام آبیاری تکمیلی به همراه محلول پاشی کلات آهن و روی، به واسطه بهبود خصوصیات رشدی سبب افزایش عملکرد شیرابه و بازده اسانس آنغوزه شود.

کلیدواژه ها

آنغوزه (Ferula assa-foetida L.), درصد زنده مانی, بازده اسانس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.