تعیین سهم رواناب ناشی از ذوب برف در آورد رودخانه پلرود

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: شرکت سهامی آب منطقه ای گیلان
  • کد COI اختصاصی: null
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

مجید وظیفه دوست

فاطمه سمیع پور

افشین اشرف زاده

سیدعلی موسوی

چکیده

< p> پوشش برف معرف میزان آب ذخیره شده می باشد و در نتیجه آب حاصل از ذوب برف نقش مهمی را در ایجاد رواناب های سطحی در حوضه پلرود ایفا میکند. علاوه بر آن حوضه رودخانه پلرود به دلیل کوهستانی بودن بسیار سیلخیز بوده و معمولا در اوایل فصل بهار با گرم شدن زمین و ذوب شدن برفها، بستر لازم برای ایجاد سیل در این منطقه فراهم می آید. در این تحقیق به منظور شبیه سازی بارش-رواناب وتخمین سهم رواناب ناشی از ذوب برف در آورد. رودخانه پلرود، همزمان از مزایای داده های ماهوارهای اپتیکال و مدلسازی هیدرولوژیکی رواناب استفاده گردید. بدین منظور ابتدا با استفاده از داده های ماهواره ای به دست آمده از سنجنده MODIS سطح پوشش برف و دماب برف در حوضه و زیرحوضه های رودخانه پلرود برای یک دوره ۹ ساله از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۹ تخمین زده شد. سپس به منظور تخمین رواناب، اطلاعات ماهواره ای به دست آمده وارد یک مدل شبیه سازی رواناب ذوب برف، به نام (SRM (Snowmelt Runoff Model که اولین بار در سال ۱۹۷۵ توسط Martinec ارائه گردید، شد. مقایسه نتایج حاصل از مدل SRM در شبیه سازی رواناب ناشی از بارندگی و ذوب برف در حوضه آبریز پلرود با داده های مشاهداتی آبدهی طی سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۹ حاکی از دقت نسبتا خوب و قابل قبول (با ضریب همبستگی ۳۱ تا ۷۹ درصد) بوده است. بالاترین دقت شبیه سازی ها (با ضریب همبستگی بالای ۷۰ درصد) به سال های  ۰۳-۲۰۰۲، ۰۷-۲۰۰۶ و ۰۸-۲۰۰۷ اختصاص دارد و کمترین آنها در سال های ۰۴-۲۰۰۳ و ۰۵-۲۰۰۴  رخ داده است. ذوب برف سهم بسیار زیادی در ایجاد رواناب و آبدهی رودخانه پلرود داشته و تقریبا با سهم رواناب ناشی از باران برابر است ( ۴۲ تا ۴۰ درصد). مقایسه تغییرات سطح پوشش برف و دمای سطحی حاصل از داده های ماهواره ای با میزان آبدهی نیز موید این مطلب بود که رواناب ناشی از ذوب برف نقش بسزایی در آورد رودخانه پلرود دارد بطوریکه با کاهش سطح برف و افزایش دمای برف، آبدهی حوضه افزایش قابل توجهی داشته است. همچنین سهم برف در ایجاد رواناب در ارتفاعات بالاتر بوده و با کاهش ارتفاع حوضه نقش بارندگی پر رنگتر است.< /p>

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.