بررسی و رتبه بندی شاخص های ایمنی، بهداشت و محیط زیست با استفاده از مدل تصمیم گیری چند معیاره Topsis

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA05_181
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 503
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرضا کریمی

دانشجوی دکتری آلودگی محیط زیست، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

آیدا احمدی

استادیار گروه HSE دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

مجید عباسپور

استاد گروه HSE دانشگاه صنعتی شریف و علوم و تحقیقات تهران

نصرت اله عباس زاده

استادیار گروه اقتصاد و انرژی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

چکیده

رشد اقتصادی شامل مشکلاتی از جمله تخریب محیط زیست، به ویژه آلودگی هوا را در پی دارد. معرفی و اجرایی نمودن سیستمی جامع و کامل که بتواند تمام پارامترهای مربوط یه HSE را در بعد آلودگی هوا شناسایی و پوشش دهد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. هدف اصلی از این پژوهش بررسی و رتبه بندی شاخص های AQI، AQHI و AQRI با استفاده از مدل تصمیم گیری چند معیاره Topsis و با توجه به معیار های ایمنی، بهداشت، محیط زیست و بعد هزینه (اقتصادی) می باشد. اولین شاخص متداول AQI بوده که صرفا کیفیت هوا را سطح بندی کرده و با معیار محیط زیست شناخته می شود. شاخص توسعه یافته دیگری که بیشتر معیار بهداشت را مد نظر قرار می دهد شاخص AQHI می باشد. آخرین شاخص نوین که در زمینه ریسک های کیفیت هوا ارائه شده است AQRI بوده که ۴ معیار ایمنی، بهداشت، محیط زیست و هزینه را پوشش می دهد. در این پژوهش با توجه به نظر خبرگان آلودگی هوا و محیط زیست از روش تصمیم گیری چند معیاره Topsis جهت رتبه بندی شاخص ها استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل ریسک کیفیت هوا یا AQRI با امتیاز ۰/۹۷۷ رتبه اول را در زمینه ارزیابی آلودگی هوا بدست آورده و این قابلیت را دارد که جایگزین روش های قدیمی گردد. در آخر پیشنهاد می شود که مدل AQRI در کلان شهر های ایران، اجرایی شده و پارامترهای HSE مورد ارزیابی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

ایمنی. بهداشت. محیط زیست. مدل تصمیم گیری. Topsis

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.