نقش پوشش گیاهی در تولید رواناب و رسوب اراضی لسی گرگان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMR-9-17_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی جبله

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

علی نجفی نژاد

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محسن حسینعلی زاده

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

علی محمدیان بهبهانی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

علی گلکاریان

دانشگاه فردوسی

چکیده

      دامنه­ های زراعی لسی سالانه حجم زیادی از رواناب و رسوب را به داخل شهر گرگان وارد کرده که به دلیل سیستم زهکش نامناسب، خسارات مالی زیادی را به دنبال دارد. هدف از این تحقیق بررسی اثر سناریوهای مختلف پوشش گیاهی بر میزان رواناب و رسوب خروجی سه دامنه­ آبخیزی با مساحت ۵/۹ هکتار می­باشد. بنابراین مقدار رواناب و رسوب حوزه برای مدت یک سال توسط مدل WEPP شبیه سازی و با نتایج شبیه ساز باران در سطح پلات مقایسه گردید. درمجموع هشت سناریوی رایج پوشش گیاهی شامل شرایط فعلی، حداقل و حداکثر پوشش گیاهی محتمل و وجود و عدم وجود پوشش گیاهی یک ساله و دائمی شبیه­سازی شده و به صورت جفتی مورد مقایسه قرار گرفت. حجم رواناب کل و رسوب ویژه برای وضعیت کنونی حوزه به ترتیب ۱۹۴۵ مترمکعب در سال و ۱/۵ تن در هکتار برآورد گردید. نتایج مقایسه سناریوها نشان داد که میزان رواناب و رسوب ویژه حوزه به ترتیب از ۱۴۸۷ مترمکعب در سال و ۴/۰ تن در هکتار در سناریوی حداکثر پوشش گیاهی محتمل (بیش از ۸۰ درصد)، به ۵۰۳۲ مترمکعب در سال و ۵/۶۴ تن در هکتار در سناریو حداقل پوشش گیاهی محتمل (آیش همراه با شخم) حوزه افزایش می یابد. همچنین اختلاف رسوب ویژه بین دو سناریوی پوشش دائمی گراس و زراعت جو کل حوزه معادل ۸/۱۲ تن در هکتار و این مقدار برای دو سناریوی زراعت جو و آیش همراه با شخم اراضی کشاورزی حوزه ۲/۱۰ تن در هکتار محاسبه شد.  

کلیدواژه ها

Loess Hillslope Lands, Vegetation Cover, Runoff and Sediment, WEPP Model, اراضی لسی شیب دار, رواناب و رسوب, سناریوهای پوشش گیاهی, مدل WEPPWEPP

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.