اثرجایگزینی دانه جو با علوفه آبکشت جو بر تولید شیر و برخی فراسنجه های خون بزهای شیری سانن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 9، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-9-19_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 259
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساحره حیاتی

رضا ولی زاده

عباسعلی ناصریان

عبدالمنصور طهماسبی

امیر موسائی

چکیده

به­ منظور بررسی اثر جایگزینی دانه جو با علوفه آبکشت­ جو بر عملکرد بزهای شیری سانن، تعداد ۸ راس بز سانن شیرده با میانگین وزن ۵/۱ ± ۴۵ کیلوگرم در ماه سوم شیردهی (۶ ± ۸۸ روز شیردهی) و در قالب یک طرح گردان در چهار دوره ۲۱ روزه استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد و جیره­ های با ۳۷ ،۶۶ و ۱۰۰ درصد جایگزینی دانه جو با علوفه آبکشت جو بود. علوفه آبکشت تولید شده با ترکیب مواد مغذی ماده ­خشک ۱۶ درصد، پروتئین ۶/۱۵ درصد، خاکستر ۸/۳ درصد، الیاف نامحلول در شوینده خنثی ۴/۳۱ درصد و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی ۱۶ درصد در جیره­های آزمایشی مورد استفاده قرار ­گرفت. فراسنجه ­های مصرف­ خوراک، تولید و ترکیب شیر، pH و نیتروژن آمونیاکی شکمبه و برخی متابولیت ­های خونی مورد مطالعه قرار گرفت. استفاده از علوفه آبکشت جو مصرف ماده­ خشک را در تیمارهای دریافت­ کننده کاهش داد (۰۵/۰> p). pH مایع شکمبه در گروه جایگزینی ۱۰۰ درصد علوفه آبکشت در مقایسه با گروه­ های دریافت­ کننده جیره حاوی۳۷ و ۶۶ درصد این علوفه افزایش یافت (۰۵/۰ > p)، اما تیمارهای آزمایشی تاثیری بر غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه نداشت. غلظت کلسترول و پروتئین کل خون در گروه­ های مصرف­ کننده علوفه آبکشت بالاتر از گروه شاهد بود (۰۵/۰ > p). جایگزینی دانه با علوفه به­ میزان ۶۶ درصد در مقایسه با ۳۷ درصد، تولید شیر را افزایش داد (۰۵/۰ > p)،  اما ترکیب شیر تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. به­ طور کلی استفاده از علوفه آبکشت جو بجای دانه جو در جیره بزهای شیری برتری خاصی در تولید شیر نداشت و باتوجه به قیمت بالاتر علوفه آبکشت در مقایسه با دانه در هر واحد ماده­ خشک (۵/۲ برابر)، استفاده از علوفه آبکشت به­ جای دانه مقرون به صرفه نیست.  

کلیدواژه ها

Barley Hydroponic Fodder, Economical Estimation, Milk Yield, Saanen Goat, براورد اقتصادی, بز سانن, تولید شیر, علوفه آبکشت جو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.