بررسی اثرات ناشی از حذف دانه جو و جایگزینی سبوس گندم با آن در جیره بزهای شیری سانن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 9، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-9-21_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 271
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان اسلامیان

University of Applied Sciences and Technology

عباسعلی ناصریان

Ferdowsi University of Mashhad,

رضا ولی زاده

Ferdowsi University of Mashhad,

علیرضا وکیلی

Ferdowsi University of Mashhad,

چکیده

در این پژوهش اثرات جایگزینی کامل دانه جو با سبوس گندم در جیره دام مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش با استفاده از ۱۲ راس بز شیری نژاد سانن در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت ۲۱ روز انجام شد که بزها در سه گروه ۴ راسی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: ۱- تیمار دارای ۲۵ درصد جو و ۱۰ درصد سبوس گندم (شاهد)، ۲- تیمار فاقد جو و دارای ۲۵/۳۷ درصد سبوس گندم و ۳- تیمار فاقد دانه جو و ۵/۳۴ درصد سبوس گندم به علاوه ۲ درصد پودر چربی بودند. در هفته پایانی آزمایش جهت تعیین مصرف خوراک روزانه، خوراک باقی­مانده از روز قبل جمع­ آوری و توزین گردید و پس از کسر آن از خوراک ریخته شده در آخور، مشخص شد که مصرف خوراک ۳ تیمار اختلاف معنی­ داری با یکدیگر نداشتند (۰۵/۰< p). در ادامه پس از اندازه گیری قابلیت هضم خوراک به روش خاکستر نامحلول در اسید، مشخص شد که قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، ADF و ماده آلی در تیمار شاهد بیشتر از دو تیمار دیگر بود و این اختلاف معنی دار شد (۰۵/۰> p) ولی قابلیت هضم NDF در بین تیمارها معنی دار نشد  (۰۵/۰< p). مایع شکمبه سه ساعت پس از خوراک ­دهی توسط لوله مری از هر دام اخذ گردید و پس از اندازه­ گیری pH آن توسط دستگاه pH ­ سنج، مشاهده شد که این پارامتر در تیمارهای ۲ و۳ بیشتر از تیمار شاهد بود که اختلاف آنها نیز معنی دار شد (۰۵/۰> p). رکورد شیر تولیدی روزانه بزها اندازه ­گیری شد و مشاهده­ شد که رکورد شیر تولیدی تیمار شاهد از بقیه تیمارها بالاتر بود و اختلاف بین آنها معنی­ دار گردید (۰۵/۰> p). سپس نمونه­ های شیر توسط دستگاه میلکواسکن کارخانه بشیر مشهد آنالیز شدند و مشخص شد که فقط درصد چربی شیر در بین تیمارها اختلاف معنی ­دار داشت (۰۵/۰> p) و تیمار ۳ دارای بیشترین درصد چربی شیر بود. راندمان تولید شیر در بین تیمارها دارای اختلاف معنی ­دار بود که بیشترین راندمان مربوط به تیمار ۳ بود (۰۵/۰> p). همچنین انرژی موجود در شیر سه تیمار بر اساس چربی شیر تخمین زده شد و مشخص گردید که انرژی شیر تیمارهای ۱ و ۲ با هم تفاوت معنی داری نداشتند (۰۵/۰< p) ولی انرژی شیر تیمار ۳ از دو تیمار دیگر بیشتر بود که این اختلاف نیز معنی دار شد (۰۵/۰> p). سرانجام اختلاف وزن بدن بزهای هر سه تیمار در شروع و پایان آزمایش محاسبه شد و مشخص گردید که در پایان آزمایش، اختلاف وزن بدن دام­ ها دارای اختلاف معنی ­داری با یکدیگر نبودند (۰۵/۰< p). در کل می توان این­گونه نتیجه ­گیری کرد که حذف کامل جو از جیره بزهای سانن منطقی نبوده و چنانچه بر اساس شرایط اقتصادی و رقابتی تصمیم به چنین کاری گرفته شود، بهتر است که حدود ۲ درصد پودر چربی نیز به جیره دام افزوده شود. البته ناگفته نماند که به علت قیمت زیاد این مکمل نسبت به جو، بهای تمام شده خوراک دام افزایش یافته که بالطبع روی قیمت شیر تولیدی و ترکیبات آن نیز اثر افزایشی می­ گذارد.

کلیدواژه ها

Barley grain, Fat powder, Milk Production, Saanen goat, Wheat Bran, سبوس گندم, دانه جو, بز سانن, تولید شیر, پودر چربی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.