بهبود کیفیت اسپرم خروس با افزودن غلظت های مختلف نارینژنین بعد از فرآیند انجماد-یخ گشایی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 10، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-10-25_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه مهدی پور

Department of Animal Science, University of Tabriz

حسین دقیق کیا

Department of Animal Science, University of Tabriz

چکیده

 تلقیح مصنوعی یک تکنولوژی تولیدمثلی است که در آن از بهترین نرهای پرورشی استفاده موثر می شود. تلقیح مصنوعی موفق، متاثر از عوامل متعددی می باشد که یکی از اصلی ترین و کلیدی ترین آن ها دسترسی به اسپرم های بارور بعد از فرآیند انجماد- ذوب می باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثر غلظت های مختلف نارینژنین پس از فرایند انجماد و یخ گشایی می باشد. اسپرم­ گیری به صورت هفته ای دو بار و به روش مالش شکمی انجام شد. پس از افزودن رقیق کننده به نمونه های منی، نمونه ها برای تعادل دمایی در داخل یخچال با دمای چهار  درجه سانتی­گراد قرار داده شدند. سپس در تانک حاوی ازت مایع ذخیره شدند. غلظت­های مختلف نارینژنین شامل ۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میکرومولار بودند. پس از یخ گشایی، پارامترهای جنبایی، زنده مانی، میزان ناهنجاری ها، یکپارچگی غشاء، میزان تولید MDA، فعالیت آندژنوسی آنزیم های SOD و گلوتاتیون پراکسیداز و ظرفیت کل آنتی اکسیدانی، ارزیابی شد. نتایج نشان داد که جنبایی کل و پیش رونده در تیمار ۱۰۰ میکرومولار نارینژنین به طور معنی داری در مقایسه با تیمار کنترل افزایش یافت. زنده مانی و یکپارچگی غشای سلول های اسپرم در غلظت ۱۰۰ میکرومولار در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری افزایش پیدا کرد (۰۵/۰p< ). تیمار ۱۰۰ میکرومولار نارینژنین باعث افزایش گلوتاتیون پراکسیداز و ظرفیت کل آنتی اکسیدانی و کاهش میزان MDA در مقایسه با تیمار کنترل شد (۰۵/۰p< ). بر اساس نتایج تحقیق حاضر، نارینژنین در غلظت ۱۰۰ میکرومولار در محیط رقیق کننده، کیفیت اسپرم خروس را پس از یخ­ گشایی بهبود می بخشد.

کلیدواژه ها

Antioxidant, Freezing, Naringenin, Oxidative stress, Rooster sperm, نارینژنین, اسپرم خروس, انجماد, استرس اکسیداتیو, آنتی اکسیدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.