داده کاوی در کتابخانه دیجیتال

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه علمی تخصصی ادکا، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ADKA-6-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 556
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر قاسمیان

دانشگاه شهید بهشتی

محسن حاجی زین العابدینی

استادیار دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

داده کاوی فرایند کشف پنهان درون داده ها از طریق برقراری روابط و الگوهای مفید است. داده کاوی به بررسی و تجزیه و تحلیل مقادیر عظیمی از داده ها به منظور کشف الگوها و قوانین معنی دار اطلاق می شود که عمدتا از طریق ساختن مدل ها و الگوریتم ها، ورودی ها را با هدف یا مقصدی خاص مرتبط می نماید برای استخراج اطلاعات خاص از اینترنت، کتابخانه ها و سایر مجموعه های داده ای از مفاهیمی نظیر داده کاوی و ابزارها و الگوریتم های مختلف مربوط به آن استفاده می شود. داده کاوی یکی از روش های تحلیل داده ها است. هدف داده کاوی یافتن الگوهایی در داده های پیشین است که نیازها، ترجیحات و تمایلات را روشن تر می نماید. کتابخانه دیجیتال، مجموعه ای یکپارچه از منابع و خدمات الکترونیکی برای گردآوری، سازماندهی، حفاظت و بازیابی اطلاعات به شکل دیجیتال است. مقاله حاضر ضمن معرفی تکنولوژی داده کاوی و کتابخانه دیجیتال، به بررسی کاربردهای داده کاوی در کتابخانه دیجیتال و مباحث مربوط به آن می پردازد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که داده کاوی در کتابخانه دیجیتال در بخش های خدمات شخصی سازی، سرعت دستیابی به اطلاعات، توسعه ی شکل خدمات، مجموعه سازی، مدیریت و خدمات کتابخانه، و سازماندهی و رده بندی نقش بسزایی را ایفا می کند.

کلیدواژه ها

داده کاوی, کتابخانه دیجیتال, خدمات شخصی سازی, سرعت دستابی به اطلاعات, توسعه شکل خدمات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.