بررسی تناسبات حیاط خانه های دوره قاجاریه کاشان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه معماری سبز، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GRAR-7-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 335
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزیتا بلالی اسکویی

دانشیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی، تبریز، ایران

راضیه شکری

کارشناسی ارشد معماری اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

حیاط خانه های سنتی به عنوان قلب خانه، فضایی آرام و بهشت گونه است. فضایی که معمار آن با خلق نوعی خاص ازالگوی سکونت، سبزی، طبیعت، خنکی، پاکی هوا و آسایش روان را به زندگی ارمغان میدهد. در این خانه ها، حیاط آنطورخلق می گردید که بهترین مکان برای انجام عملکردهای فضای باز، نیازها و خواسته های کیفی زندگی انسان در مقیاس واندازه مطلوب باشد.تناسبات خود مفهومی است ریاضی که در معماری بر رابطه اجزا با یکدیگر و با کل تاثیرگذار است کهدر همه آثار هنری کاربرد دارد و همه آثار در خود نوعی تناسب را دارا می باشند. در این مقاله سعی بر این است تا با بررسیحیاط مرکزی و تناسبات حاکم بر آنها با روش تحقیق توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخ به سوال چگونگی تناسبات درحیاط این خانه ها است. نتایج نشان می دهد هرچه طول حیاط افزایش یافته تقریبا به همان نسبت عرض نیز افزایش یافته ودر نهایت این نسبت بین ۱ تا ۱/۶ متغیر بوده است. حتی این تغییرات در بین خانه هایی با دو یا چند حیاط نیز صدق می کند و بیشترین تناسبات موجود در آنها ۱/۵ می باشد.

کلیدواژه ها

حیاط، تناسبات، مسکونی،گونه شناسی، قاجاریه، کاشان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.