بررسی لاین های گندم نان از نظر ذخایر ساقه و راندمان انتقال ماده خشک در شرایط تنش خشکی انتهای فصل

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-3-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز مومنی

کارشناس ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد میبد

داوود افیونی

مربی پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، اصفهان

نیلی صفایی

مربی پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، اصفهان

گودرز نجفیان

دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج

غلامرضا زارعی

استادیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد میبد

چکیده

به منظور ارزیابی تنوع لاین های گندم نان از نظر ذخایر ساقه و راندمان انتقال این ذخایر در شرایط تنش خشکی انتهای فصل، آزمایشی در سال زراعی ۸۸-۱۳۸۷ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار بر روی ۱۶ لاین پیشرفته گندم نان از سری WS-۸۷ در ایستگاه  تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان به اجرا در آمد. برای اعمال تنش خشکی، پس از مرحله سنبله دهی آبیاری قطع شد و از مرحله گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیک در طی پنج مرحله با فواصل ۱۰ روز، طول و وزن اجزای ساقه شامل طول و وزن دم گل آذین، طول و وزن میان گره زیر دم گل آذین و وزن مجموع میان گره های باقیمانده اندازه گیری گردید. سپس مقدار ماده خشک منتقل شده و راندمان پویا شدن و انتقال آن از هر یک از اجزای ساقه محاسبه و همبستگی آنها با عملکرد دانه بررسی شد. نتایج نشان داد که دامنه تغییرات مقدار ماده خشک منتقل شده از دم گل آذین بین ۱۳ تا ۱۲۲ ( به ترتیب لاین های ۹ و ۱)، از میان گره زیر دم گل آذین بین ۷۵ تا ۲۲۵ ( به ترتیب لاین های ۶ و ۱) و از مجموع میان گره های باقیمانده بین ۵۱ تا ۲۰۶ (به ترتیب لاین های ۱۴ و ۱۰) میلی گرم بود. مجموع ماده خشک منتقل شده از ساقه بین ۱۸۶ تا ۵۰۶ میلی گرم به ترتیب در لاین های ۱۶ و ۱ مشاهده گردید. همچنین راندمان پویا شدن و انتقال ماده خشک از دم گل آذین بین ۳/۴ تا ۲۶/۸ (به ترتیب لاین های ۹ و ۳)، از میان گره زیر دم گل آذین بین ۲۵/۹ تا ۴۸/۶ (به ترتیب لاین های ۶ و ۸) و از مجموع میان گره های باقیمانده بین ۱۳/۳ تا ۴۲/۸ (به ترتیب لاین های ۱۴ و ۱۰) درصد اندازه گیری گردید. از بین سه جزء مورد بررسی، میان گره زیر دم گل آذین بیشترین اهمیت را در مقدار ماده خشک منتقل شده و راندمان انتقال ماده خشک دارا بود. عملکرد دانه همبستگی مثبت ومعنی داری با صفات طول دم گل آذین(*۰/۵۰=r) و طول میان گره زیر دم گل آذین(*۰/۵۳=r) داشت.

کلیدواژه ها

گندم نان, عملکرد دانه, صفات مورفوفیزیولوژیک, قطع آبیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.