ارزیابی تحمل به خشکی ژنوتیپ های برنج در مرحله گیاهچه ای
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 8، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_ESCS-8-2_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 313
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبدکاووس
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
برنج از مهم ترین محصولات کشاورزی ایران و جهان است و خشکییک عامل محدودکننده مهم در تولید این محصول است. اصلاح برای تحمل به خشکی می تواندیک روش موثر برای بهبود و پایداری عملکرد در مناطق کم آب باشد. به منظور بررسی تحمل به خشکی، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل با سه تکرار در شرایط کشت هیدروپونیک در آزمایشگاه اصلاح نباتات دانشگاه گنبدکاووس در سال ۱۳۹۱ به اجرا درآمد. ترکیب ۲۲ ژنوتیپ برنج به همراه دو تیمار خشکی (شاهد و ۵- بار) به صورت فاکتوریلبه عنوان تیمارهایموردبررسی در نظر گرفته شدند. خصوصیاتموردمطالعه شامل قطر ریشه، وزن ریشه، تعداد ریشه، طول ریشه، وزن ساقه، طول ساقه، زیست توده و کد ژنوتیپی (میزان تحمل نسبی ژنوتیپها به خشکی) بود. تجزیه واریانس نشان داد تفاوت بسیار معنی داری (۰/۰۱) بین ژنوتیپ ها ازنظر کلیه صفات وجود داشت. وجود اختلاف معنی دار میانگین صفات بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های موردمطالعه بود. در تجزیه خوشه ایبر اساس صفات گیاهچه ای، ژنوتیپ هایی که با رقم متحمل Bala در یک گروه قرار گرفتند گروه متحمل و ژنوتیپ هایی که با رقم نسبتا حساس Azucena دسته بندی شدند، گروه حساس نامیده شدند. رگرسیون مرحله ای با در نظر گرفتن زیست توده به عنوان متغیر وابسته و سایر صفات به عنوان متغیرهای مستقل نشان داد که در شرایط تنش خشکی صفات وزن ساقه ووزن ریشه (۰/۶۱=R۲) به ترتیب بیشترین تاثیر را بر صفت زیست توده داشتند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با توجه به وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های موردمطالعه، می توان از آن ها در جهت افزایش تحمل به خشکی در ارقام پر محصول برنج استفاده نمود.کلیدواژه ها
تجزیه خوشه ای, تنوع ژنتیکی, کد ژنوتیپی, کشت هیدروپونیکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.