تکریم: راهبرد حکومت اسلامی در تعامل با اهل کتاب

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های ادیانی، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_ADYAN-9-17_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رسول آهنگران

استاد تمام گروه فقه و مبانی حقوق، دانشگاه تهران، تهران، ایران

مهدی نوروزی

استادیار گروه مذاهب فقهی، دانشگاه ادیان و مذاهب، قم، ایران

سید محمد مهدی محقق

دانشجوی دکتری مذاهب فقهی، دانشگاه ادیان و مذاهب، قم، ایران

چکیده

یکی از موضوعاتی که در آیات قرآن و سیره پیامبر k به وضوح به آن پرداخته شده، کیفیت رفتار با اهل کتاب و شیوه تعامل با آنها است. قرآن به عنوان منبع اصیل و بی بدیل نظریات اسلامی، با تایید ادیان الاهی مسیحیت و یهودیت، ماموریت حضرت محمد k را در امتداد یکتاپرستی حضرت موسی j و حضرت عیسی j معرفی کرده و همه ادیان الاهی را امتی واحد می داند. همچنین، با بررسی و تحقیق درباره حیات رسول خدا k مشخص می شود که پیامبر در کنار تعریف و تبیین «تکریم معقول و حقوقی غیرمسلمانان»، برای آداب، مناسک و عبادتگاه های ایشان ارزش خاصی قائل شده و هیچ غیرمسلمانی را ملزم به تغییر دین نکرده است. هرچند پیامبر k کسی را به تغییر دین ملزم نکرد و همواره در مسائل مختلف از علوم و نبوغ غیرمسلمانان بهره می برد و مشورت هایی با علمای ایشان انجام می داد، اما برای تبلیغ مبانی و مفاهیم اسلامی، و تشویق آنها از هیچ تلاشی فروگذار نکرد و همه فعالیت های زندگی خود، اعم از سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی را بر مبنای دعوت به سبیل الاهی و دین حقه اسلام قرار می داد. راهبرد واقعی و اساسی پیامبر و نیز حکومتش، تکریم عملی و همه جانبه تمامی انسان ها، اعم از مسلمان و غیرمسلمان، بلکه تمامی موجودات بوده است و با این نظریه و همچنین رویکرد عملی پیامبر، بسیاری از غیرمسلمانان به اسلام و پیامبر متمایل شده اند. این مقاله نظریه تکریم و رویکرد عملی پیامبر را می کاود.

کلیدواژه ها

اسلام, قرآن, رسول خدا , حکومت اسلامی, اهل کتاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.