مطالعه اثر Funneliformis mosseae و Pseudomonas fluorescensبر برخی از مولفه های رشدی و تغذیه ای گیاه ماش (Vigna radiata L. Wilczek) تحت تنش خشکی در شرایط گلخانه ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه زیست شناسی خاک، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SBJ-9-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 316
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد صالحی

دانشجوی سابق دکتری گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران

علی فرامرزی

استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران

منوچهر فربودی

استادیار گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران

ناصر محبعلی پور

گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران.

جلیل اجلی

استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران

چکیده

به منظور ارزیابی تلقیح فنلی فورمیس موسه و سودوموناس فلورسنس سویه ۱۶۹در تقلیل اثرات تنش خشکی بر روی ماش رقم پرتو، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در پاییز ۱۳۹۶ در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه اجرا شد. تیمارهای تنش خشکی در سه مرحله شامل آبیاری نرمال، قطع آبیاری موقع گل دهی و قطع آبیاری موقع غلاف بندی و تیمارهای تلقیح شامل: بدون تلقیح، تلقیح با فنلی فورمیس موسه، تلقیح با سودوموناس فلورسنس سویه ۱۶۹ و تلقیح توام فنلی فورمیس موسه و سودموناس فلورسنس سویه ۱۶۹ بود. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی بر صفات مورد مطالعه بغیر از میزان فسفر و طول غلاف معنی دار بوده و بین تیمارهای نوع تلقیح از لحاظ صفات ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، میزان فسفر و تعداد دانه در غلاف اختلاف معنی دار وجود دارد. اثرات متقابل نوع تلقیح و تنش خشکی از لحاظ صفات ارتفاع بوته، میزان نیتروژن برگ و محتوی آب نسبی برگ به ترتیب در سطوح احتمال یک و پنج درصد معنی­دار گردید. بر اساس مقایسه میانگین صفات کاهش در اکثر صفات مورد مطالعه با اعمال تنش مشهود بود. با اعمال تنش محتوی کلروفیل و میزان نیتروژن گیاه افزایش یافت. بیش ترین درصد کلونیزاسیون ریشه با ۴/۵۵ درصد در تلقیح با سودوموناس فلورسنس سویه ۱۶۹ مشاهده شد که با تلقیح توام باکتری و قارچ اختلاف معنی­داری را نشان نداد. تیمارهای تلقیح نسبت به تیمار شاهد میانگین صفات بررسی شده بالاتری را نشان دادند. بیشترین مقدار فسفر دانه در گیاهان تلقیح شده با فنلی فورمیس موسه با ۵/۲۸ درصد و بیشترین میانگین تعداد دانه در غلاف در تیمار تلقیح توام فنلی فورمیس موسه + سودوموناس فلورسنس سویه ۱۶۹ با ۷/۵۰ درصد افزایش نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد.

کلیدواژه ها

تنش رطوبتی, تلقیح میکروبی, فسفر, ماش, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.