بررسی و تبیین نظریه «لوگوس» در اندیشه هراکلیتوس و «نوس» در فلسفه آناکساگوراس
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
- کد COI اختصاصی: ICMHSR08_079
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1595
نویسندگان
دکتری فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی قم، قم، ایران
چکیده
از جمله مسایل جالب توجه فلسفی در تفکر یونان باستان، مساله ی طبیعت و فهم عقلی از طبیعت بوده است. و نخستین مسئله ی مورد توجه در مابعدالطبیعه، مسئله ی ثبات و تغیر است؛ این دو صورت اساسی در امور طبیعی، که یکی از تغییرپذیری بعضی امور و دیگری از دوام و استمرار بعضی اوضاع و احوال ظاهرا ثابت حکایت می کند، مورد توجه متفکران یونانی قرار گرفت. هراکلیتوس و آناکساگوراس از جمله نخستین فیلسوفان یونان باستان، قائل به تغیر و تبدل در جهان بودند. این دو اندیشمند در صدد تبیین تغییرات و دگرگونیهای عالم طبیعت برآمدند. آنان بر این عقیده بودند که هیچ عنصر ثابتی نمی تواند جزء نظام و عالمی باشد که همواره در تغیر و تبدل است. طبیعت گرایان ادعاهایشان درباره ی طبیعت را به فهم کل جهان و روندهای موجود در جهان طبیعی اطلاق می کنند؛ «لوگوس» ضرورت قاعده مندی جهان، از منظر هراکلیتوس و عقل mind (نوس Nous) از نگاه آناکساگوراس دو دیدگاه مطرح در طبیعت گرایی هستند. آناکساگوراس در هستی لایتناهی به دنبال یافتن اصل حرکت بود و هراکلیت جویای حل معمای هستی؛ به عقیده ی وی جهان حاصل حرکت موزون و منظمی است که هر یک از پدیده هایش به تیعیت از این قانون در حال«شدن»است. به اندیشه ی آناکساگوراس بیرون آمدن جهان منظم و متنوع از عالم شکل ناگرفته نتیجه ی حرکت خردمندانه ی نوس است. در این مقاله علاوه بر بررسی و تبیین این دو تفکر، سعی بر مقایسه و بیان مقصود از طرح این دو دیدگاه است.کلیدواژه ها
لوگوس، نوس، هراکلیتوس، آناکساگوراس، حرکت.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.