اثرات تلاطم های نرخ ارز بر ارزش افزوده بخش صنعت و معدن در ایران در شرایط تحریم های یک جانبه و چندجانبه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و الگو سازی ( اقتصاد سابق)، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOJ-10-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت ایزدخواستی

استادیار اقتصاد دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی، دانشگاه شهید بهشتی

المیرا قلمبر دزفولی

کارشناسی ارشد اقتصاد دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

در سند چشم­انداز، بخش صنعت و معدن به عنوان موتور محرکه رشد اقتصادی پیوسته، باثبات و پرشتاب در نظر گرفته شده است، اما اقتصاد ایران در ادوار گذشته با تلاطم­های ارزی مواجه بوده است که بخش صنعت را نیز تحت تاثیر قرار داده است. تلاطم های ارزی از کانال های مختلفی می تواند تولید، سرمایه گذاری، اشتغال و رفتار قیمتی بنگاه های صنعتی را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، شناخت این کانال ها می تواند مکانیسم های اثرگذاری تلاطم های ارزی بر بخش صنعت را مشخص کند. بر این اساس، مساله اصلی این پژوهش تحلیل اثرات تلاطم های نرخ ارز بر ارزش افزوده بخش صنعت و معدن در ایران در شرایط تحریم است که شرایط تحریم از طریق ورود متغیر مجازی در الگو در پژوهش لحاظ شده است. همچنین برآورد الگو با استفاده از الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده در دوره زمانی (۱۳۹۵-۱۳۴۷) صورت گرفته است. نتایج حاصل از برآوردهای صورت گرفته در بلندمدت بیانگر این است که تحریم های شدید از طریق ایجاد تلاطم های نرخ ارز اثرات منفی و معناداری بر رشد ارزش افزوده بخش صنعت و معدن داشته است. همچنین، نرخ رشد انباشت سرمایه، نرخ رشد نیروی کار، نرخ رشد تسهیلات اعطایی بانکی و نرخ رشد واردات کالاهای سرمایه ای بخش صنعت و معدن اثرات مثبت و معناداری بر ارزش افزوده بخش صنعت و معدن داشته اند.

کلیدواژه ها

تلاطم های نرخ ارز, ارزش افزوده, تحریم, الگوهای خودتوضیحی با وقفه های گسترده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.