مدل دینامیکی بررسی معوقات مالیاتی و شبیه سازی وصولی در پایه مالیات اشخاص حقوقی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی انجمن پویایی شناسی سیستم ها
  • کد COI اختصاصی: SYSTEMDYNAMIC03_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 641
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیراحمد مهدیان راد

معاون مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور

چکیده

معوقات مالیاتی یکی از مسائل پرچالش در نظام مالیاتی کشور می باشد که باتوجه به نقش درآمدی مالیات در بودجه سنواتی کشور، عدم رسیدگی و قطعیت مالیات و وصول به موقع مالیات ها به ویژه در شرایط تورمی زیان های زیادی را به اقتصاد کشور تحمیل می کند. بنابراین در این مقاله یک مدل شبیه سازی شده از معوقات مالیاتی در پایه مالیاتی اشخاص حقوقی و میزان وصول مالیات های این منبع در یک افق زمانی مشخص با روش پویایی شناسی سیستم ارائه می شود. در این پژوهش با استفاده از نظر خبرگان، روابط علی و معلولی کشف و نمودارهای علی حلقوی و نمودار جریان - ترسیم گردید. با است فاده از تفکر سیستم های پویا مدل توسعه داده شده و با بررسی خروجی ها ، عوامل با بیشترین اثرگذاری و ارتباط با سایر اجزاء سیستم شناسایی و اصلاحات لازم در مدل بعمل آمد. نتایج حاصل از مدل در نرم افزار Vensim نشان داد که دو عامل اصلی در افزایش درآمدهای مالیاتی موثر هستند. این عوامل به ترتیب عبارتند از کاهش زمان رسیدگی و قطعیت پرونده مالیاتی که منجر به افزایش میزان مالیات قطعی شده قابل وصول می گردد و دیگری کاهش معوقات غیر قابل وصول است که با ایجاد دسترسی کامل سازمان امور مالیاتی کشور به پایگاه های داده و اطلاعات فعالیت های اقتصادی مودیان و سرعت بخشیدن به ارسال اوراق قطعی مالیاتی به بخش وصول و اجرا در نهایت زمینه وصول بیشتر درآمدهای مالیاتی و کاهش معوقات را فراهم می آورند.

کلیدواژه ها

معوقات مالیاتی، مالیات اشخاص حقوقی، فرار مالیاتی، تمکین مالیاتی، نظام مالیاتی هوشمند، پویایی شناسی سیستم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.