تعیین کارایی مصرف آب و تابع تولید آب-نیتروژن برای گیاه تربچه
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 11، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JWIM-11-2_017
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 499
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران،تهران، ایران.
دانشیار، گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
استادیار، گروه علوم باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
دانشیار، گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
بحران آب یکی از مهم ترین مشکلات در مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران می باشد. همچنین در این مناطق مصرف بی رویه کود عواقب زیست محیطی شدیدی را ایجاد نموده است. در چنین شرایطی ارزیابی واکنش گیاهان به تنش آبی و مقدار کود و تخمین تابع تولید جهت مصرف بهینه آب و کود اجتناب ناپذیر است. هدف از تحقیق حاضر تعیین ارتباط عملکرد، عمق آب آبیاری و کود نیتروژنه گیاه تربچه می باشد. بدین منظور یک پژوهش در سال ۹۸ در یکی از گلخانه های تحقیقاتی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، به اجرا در آمد. آزمایش در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با دو تیمار عمق آب آبیاری و کود نیتروژن در سه تکرار انجام گرفت. در این تحقیق، چهار سطح آب آبیاری شامل ۱۲۰(I۱)، ۱۰۰ (I۲)، ۸۰ (I۳) و ۶۰ (I۴) درصد آب مورد نیاز گیاه تربچه استفاده شد. سطوح کود نیتروژن شامل ۱۲۰ (N۱)، ۱۰۰ (N۲)، ۸۰ (N۳) و ۶۰ (N۴) درصد نیاز کودی گیاه تربچه بود. در این تحقیق از چهار تابع خطی ساده، کاب داگلاس، درجه دوم و متعالی برای تعیین تابع تولید آب – نیتروژن گیاه تربچه استفاده شد. نتایج نشان داد که تابع تولید درجه دوم عملکرد خشک تربچه را با دقت بالاتری برآورد می نماید. همچنین نتایج نشان داد که با کاربرد تیمارهای آبیاری I۳ (۱۴۲ میلی متر) و کود نیتروژنی N۲ (۱۵۰ کیلوگرم در هکتار) بیشترین عملکرد و کارایی مصرف آب به دست آمد.کلیدواژه ها
اجزای عملکرد, تابع تولید, تنش آبی, کارایی مصرف آباطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.