ارزیابی اثر کود نیتروژن و روش های آبیاری جویچه ای یک در میان بر کارایی کاربرد آب در کشت گیاه کینوا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-11-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 333
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صابر جمالی

دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حسین انصاری

استاد، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

سیده محبوبه زین الدین

دانشجوی کارشناسی، گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

به منظور بررسی اثر آبیاری جویچه ای و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد کینوا، طرحی در قالب کرت های خرد شده و بر اساس بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار در سال ۱۳۹۷ در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارها شامل سه روش آبیاری (جویچه ای FI، یک در میان ثابت FAFI و یک در میان متناوب VIFI) و سه سطح کوددهی نیتروژن (۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار) بود. استفاده از ۱۰۰ و ۲۰۰ کیلوگرم کود نیتروژن (در مقایسه با کوددهی به میزان ۵۰ کیلوگرم در هکتار) ۵/۶۲+ و ۸/۷۰+ درصد عملکرد در واحد سطح گیاه کینوا را افزایش داد. در اثر اعمال روش های مختلف آبیاری جویچه ای یک در میان ثابت و متناوب، تغییراتی به میزان ۸/۹- و ۳/۹- در صفت ارتفاع بوته مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که عملکرد دانه در تیمار FAFI۵۰ دارای کمترین مقدار (۳/۱۴ گرم) و در تیمار VAFI۵۰ دارای بیشترین مقدار (۴/۳۳ گرم) بود. به طور کلی در تیمار آبیاری جویچه ای یک در میان متناوب و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن (VAFI۲۰۰) کاهش کاربرد آب و دستیابی به عملکرد مناسب محصول اتفاق افتاده که منجر به افزایش کارایی کاربرد آب در شرایط اقلیمی مشهد شده است.

کلیدواژه ها

رقم تیتیکاکا, روش آبیاری, عملکرد دانه کینوا, کارایی کاربرد آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.