اقسام حدیث از جنبه دلالت الفاظ در منابع فریقین

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه سفینه، دوره: 9، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_SAFINE-9-36_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالهادی فقهی زاده

دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران

مرتضی قاسمی حامد

دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه مذاهب اسلامی تهران

چکیده

با تامل در روایات معصومان و تصریحات دانشمندان اسلامی، می توان حدیث را به گونه های: عام و خاص؛ مطلق و مقید؛ مجمل و مبین؛ ناسخ و منسوخ؛ محکم و متشابه؛ منطوق و مفهوم؛ نص، ظاهر و موول تقسیم کرد. از این میان، سه قسم عام و خاص، ناسخ و منسوخ و محکم و متشابه به احادیثی از معصومان: استناد دارند و سایر اقسام را محققان فریقین با تفحص در انواع احادیث ارائه کرده اند. افزون بر اینها اقسام دیگری نیز از احادیث مانند احادیث تقیه ای و روایاتی مشتمل بر معانی غیرحقیقی وجود دارند که جداکردن آنها از سایر روایات، از جنبه «دلالت» نیست؛ زیرا در برابر آنها احادیث صریح دیگری وجود دارد که نشان می دهد مراد معصومان: چیزدیگری غیر از ظاهر آنهاست و از این رو، ما آنها را در این تقسیم بندی ننهاده ایم.

کلیدواژه ها

ناسخ و منسوخ, محکم و متشابه, منطوق و مفهوم, نص, عام و خاص, مطلق و مقید, مجمل و مبین, ظاهر و موول, دلالت الفاظ و منابع فریقین, نص, ظاهر و موول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.