اثربخشی فرزندپروری مثبت و ذهن آگاهی بر رابطه مادر-فرزند سالم و رابطه همشیران در خانواده های دارای کودک دچار کاستی توجه/فزون کنشی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-11-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده پورحیدری

دانشگاه شهید چمران اهواز

سودابه بساک نژاد

دانشگاه شهید چمران اهواز

ایران داوودی

دانشگاه شهید چمران اهواز

مهناز مهرابی زاده هنرمند

دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

چکیدههدف: هدف پژوهش تعیین میزان تاثیر آموزش فرزندپروری مثبت در مقایسه با ذهن آگاهی بر رابطه مادر-فرزند سالم و رابطه همشیران در خانواده های دارای فرزند دچار اختلال کاستی توجه/ فزون کنشی بود. روش: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری و جامعه آماری شامل ۶۸ مادر دارای فرزند دچار اختلال کاستی توجه/فزون کنشی مراجعه کننده به مراکز مشاوره طراوت، رایان و مهرآوران در شهر اهواز از مهر ۱۳۹۳ تا تیر ۱۳۹۴ بود. ۵۱ مادر بر اساس ملاک های پژوهش انتخاب و به­شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جایگزین شدند. گروه های آزمایش ۸ جلسه ۱۲۰ دقیقه ای، آموزش مهارت های فرزندپروری ساندرز ۱۹۹۹ و ذهن آگاهی چاسکالون ۲۰۱۱ را دریافت و هر سه گروه قبل و پایان آموزش و در مرحله پیگیری مقیاس رابطه والد-فرزند پیانتا، ۱۹۹۴ و پرسشنامه رابطه همشیران فرمن و برمستر، ۱۹۸۵ را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد دو مداخله فرزندپروری (۸۷/۳۱=F،۰۰۸/۰=P) و ذهن آگاهی (۸۷/۱۵=F،۰۴/۰=P) بر کیفیت رابطه مادر-فرزند اثر دارند، اما تاثیر برنامه فرزندپروری مثبت بیش تر (۱۶=F، ۰۱۱/۰=P) و از نظر تاثیر بر رابطه بین همشیران نیز، تنها مداخله فرزندپروری مثبت موثر است (۰۷/۲۰=F، ۰۰۲/۰=P)؛ و این تاثیرها در مرحله پیگیری هم چنان پایدار مانده است. نتیجه گیری: از آنجا که مداخله خانواده محور فرزندپروری مثبت، سیستم خانواده و تعاملات موجود در آن را به شیوه ای مستقیم در کانون توجه قرار می دهد، می­توان آن را نسبت به مداخله فرد محور ذهن آگاهی روش موثرتری برای ارتقای ارتباط های آسیب دیده در خانواده های دارای فرزند دچار اختلال کاستی توجه/ فزون کنشی به ­شمار آ­ورد.

کلیدواژه ها

تنیدگی, ذهن آگاهی, فرزندپروری, مادر, مثبت, همشیران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.