دیپلماسی فرهنگی ترکیه در عراق با رویکرد نوعثمانی گری و ناسیونالیسم ترکی (۲۰۰۳ – ۲۰۱۸)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات سیاسی، دوره: 13، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_IAUAZ-13-51_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا پورعلی

گروه روابط بین الملل، واحد بین الملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران

محمدرضا دهشیری

استاد گروه روابط بین الملل، دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه، تهران، ایران

محمدرضا قائدی

استادیار گروه علوم سیاسی و روابط بین الملل، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران.

حسن خداوردی

استادیار گروه علوم سیاسی و روابط بین الملل، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

مطالعه دیپلماسی فرهنگی ترکیه در عراق، منوط به فهم نگاه جدید سیاست خارجی این کشور به خاورمیانه است. دولت ترکیه با طرح موضوع منازعه صفر و بهبود روابط با کشورهای بازمانده از امپراتوری عثمانی سابق، در چارچوب نو عثمانی گری و هویت واحد ترکی در قالب ناسیونالیسم، تلاش نمود تا خود را به عنوان یک بازیگر استراتژیک فرامنطقه ای مطرح نماید. هرچند تحولات پسینی در سیاست داخلی ترکیه و نیز بهارعربی و پیامدهای آن، تا حدودی باعث ابهام در سیاست خارجی ترکیه شده، اما این کشور هم چنان به دیپلماسی فرهنگی ناشی از این رویکرد پای بند است. در این چارچوب، عراق به عنوان مهم ترین راه ورود ترکیه به خاورمیانه از اهمیت استراتژیک برخوردار است. بر همین اساس، سوال اصلی مقاله این است که «مهم ترین مولفه های دیپلماسی فرهنگی ترکیه در عراق کدام است و تا چه اندازه متاثر از ناسیونالیسم ترکی و نوعثمانی گرایی بوده است؟ در پاسخ، فرضیه مطرح شده این است که ترکیه با تمرکز بر ساختارهای فرهنگی خود و ابزارهایی چون رسانه، فیلم و سریال های ترکی، زبان و ادبیات ترکی، پیوندهای فرهنگی مذهبی با مردم عراق در قالب گفتمان نوعثمانی گرایی و نیز پیوند مستحکم با ترکمن ها در قالب هویت واحد و ناسیونالیسم ترکی، توانسته حوزه های نفوذ عمیقی در عراق برای خود ایجادکند. روش تحقیق در این مقاله، بر مبنای پژوهش کیفی مورد محور و مبتنی بر روش اسنادی با جمع آوری و تحلیل اطلاعات و داده است.

کلیدواژه ها

دیپلماسی فرهنگی, گفتمان, نوعثمانی گری, ناسیونالیسم ترکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.