مدل سازی تاثیر تغییرات اقلیمی بر پراکنش خویشاوندان وحشی درجه یک (GP۱) گندم در ایران: رویکرد حفاظتی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: بیست و یکمین کنگره ملی و نهمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BIOCONF21_0494
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر حسینی

گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

احمدرضا محرابیان

گروه علوم و زیست فناوری گیاهی، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

حسین مصطفوی

گروه تنوع زیستی، دانشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

صدف صیادی

گروه علوم و زیست فناوری گیاهی، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

تغییرات اقلیمی تاثیرات منفی شدیدی را بر تنوع زیستی، انقراض و کاهش جمعیت گونه ها تحمیل می نمایند و با ایجاد تنش و کاهش محصولات کشاورزی منجر به تهدید جهانی امنیت غذایی میگردند. به علاوه بسیاری از خویشاوندان وحشی محصولات کشاورزی به عنوان حامی ژنتیکی-اکولوژیکی این محصولات نیز متاثر از تغییرات اقلیمی در معرض خطر انقراض قرار گرفتهاند که حفاظت از آنها بسیار ضروی میباشد. گندم نان از با اهمیتترین محصولات غذایی محسوب می گردد که برخی از خویشاوندان وحشی درجه یک (GP۱) آن در ایران پراکنش دارند. از این رو پیش بینی وضعیت انتشار آنها در سالهای آتی بر اساس روش مدل سازی اقلیمی جهت برنامهریزی حفاظتی اهمیت بالایی دارد. براساس داده های فلورستیک میدانی و هرباریومی نقاط انتشار این گونه ها تهیه و ژئورفرنس گردید. جهت بررسی وضعیت انتشار گونه های مذکور در ایران در سالهای ۲۰۵۰ و ۲۰۸۰ تحت دو سناریوی خوش بینانه((RCP۲.۶ و بدبینانه (RCP۸.۵) از روش مدل سازی MaxEnt استفاده گردید. نتایج این مطالعه نشان میدهد که مهمترین عوامل تاثیر گذار بر انتشار گونه های مذکور میانگین دمای سردترین ماه سال، میانگین دمای مرطوب ترین فصل، بارش سالانه، بارش سردترین فصل، ارتفاع، میزان کربن آلی خاک و ظرفیت تبادل کاتونی خاک هستند. در بین گونه های مذکور گونه Triticum spelta Koern. دارای بیشترین افزایش انتشار به میزان ۹۶ درصد تحت سناریوی خوشبینانه ۲۰۸۰ و بیشترین میزان کاهش ۹۸ -درصد مربوط به گونه T.dicoccoides Koern. در هر دو سناریوی خوشبینانه و بدبینانه برای سال های ۲۰۵۰ و ۲۰۸۰ می باشد. دو گونه T.momococcum L. و T.urartu Thumanjan ex Gandilyan به ترتیب کاهش -۱۸ و -۱۳ درصدی را تحت سناریوی بد بینانه خواهند داشت. بر این اساس گونه T.spelta با مشکل جدی مواجه نبوده و T.dicoccoides باید از طریق حفاظت خارج از زیستگاه طبیعی تحت حفاظت نادرجا (ex-situ conservation) قرار گیرد دو گونه دیگر نیز باید در مناطق حفاظت شده مورد حفاظت درجا (in-situ conservation) قرار بگیرند.

کلیدواژه ها

امنیت غذایی، جنوب غرب آسیا، حفاظت در زیستگاه طبیعی، حفاظت خارج از زیستگاه طبیعی، خانواده گندم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.