بررسی تنوع گونه ای جلبک Sarconema Zanardini, ۱۸۵۸ (جلبک قرمز) در سواحل جنوب کشور

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: بیست و یکمین کنگره ملی و نهمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BIOCONF21_0129
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سنا تراهیده

دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، گروه زیست شناسی گیاهی و جانوری

سعید افشارزاده

دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، گروه زیست شناسی گیاهی و جانوری

شبنم عباسی

دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، گروه زیست شناسی گیاهی و جانوری

چکیده

جلبک Sarconema Zanardini ۱۸۵۸ از جلبکهای دریایی خانواده Solieriaceae، راسته Gigartinales میباشد که به شاخه Rhodophyta (جلبکهای قرمز) تعلق دارد. این جلبک از لحاظ اقتصادی حائز اهمیت است که در این زمینه می توان به مواردی نظیر تولید آگار و کاربرد در صنعت داروسازی و پزشکی اشاره نمود. این جلبک در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری اقیانوس هند و جنوب اقیانوس آرام بر روی بسترهای صخره ای جزر و مدی و سنگ های مرجانی یافت میشود، و یکی از گونه های آن محدود به چین، یعنی بخش غربی اقیانوس آرام شمالی است. بر طبق پایگاه داده های جلبکی، آلگابیس، ۳ گونه از این جنس به لحاظ تاکسونومیکی مورد پذیرش میباشد. در ایران نیز تاکنون یک گونه (Sarconema filiforme) از این جنس برای فلور جلبکی سواحل جنوب کشور گزارش شده است. شناسایی این گونه تنها بر اساس صفات ریخت شناسی بوده و از خصوصیات تشریحی که از ثبات بیشتری برخوردارند استفاده ای نشده است. در این مطالعه به منظور بررسی گونه های این جنس بر اساس صفات تشریحی به همراه صفات ریخت شناسی از بهار ۹۴ تا پاییز ۹۵ به دفعات، از نواحی مختلف سواحل جنوب کشور جمع آوری صورت پذیرفت و در مجموع تنها یک گونه برای این جنس شناسایی شد. همچنین برای اطمینان بیشتر، صفات ریخت شناسی و تشریحی نمونه های جمع آوری شده مورد تحلیل خوشه ای قرار گرفت که نتایج حاصل نمونه های این گونه را در سه دسته مجزا دسته بندی کرده که نشان دهنده تنوع درون گونه ای در این گونه است، که ممکن است گاهی با گونه ها و جنسهای نزدیک به آن (مثل (Solieria در شناسایی های ریخت شناسی تداخل ایجاد نماید. استخراج DNA با روشهای مختلف از نمونه های مختلف این گونه انجام گردید که DNA خالص و با کیفیت مطلوب برای انجام مطالعه مولکولی به دست نیامد. برای تعیین حدود دقیق این گونه مطالعه از طریق نشانگرهای مولکولی اجتناب ناپذیر میباشد. لذا بررسیهای بیشتری جهت اتخاذ روشهای استخراج DNA با کیفیت و خالص از نمونه های این گونه ضرورت دارد.

کلیدواژه ها

Sarconema، ریخت شناسی، ساختار تشریحی، تحلیل خوشه ای ، خلیج فارس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.