تبیین بسترهای پیاده سازی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علمی راهبرد اجتماعی فرهنگی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FARH-7-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 312
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه هوشیدری فراهانی

دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه تربیت مدرس

محمد حسن زاده

دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه تربیت مدرس

فاطمه زندیان

استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

آزادی اطلاعات از آغاز قرن بیست ویکم جایگاه ویژه ای یافته و از آن با عنوان اکسیژن دموکراسی یاد می شود. در ایران، تصویب قانون مربوط به آزادی انتشار و جریان اطلاعات در سال ۱۳۸۸ بستری را جهت پاسخگویی به نیاز دسترسی آزاد به اطلاعات فراهم آورد. اجرای این قانون می تواند در حکم انقلابی اساسی در نظام اداری، اجرایی و مدیریتی کلان کشور ارزیابی شود. ایجاد ساختارهای لازم و بسترهای مناسب از جمله پیش نیازهای اجرای این قانون است. لذا تبیین بسترهای لازم برای اجرایی شدن این قانون و اولویت بندی آنها، هدف پژوهش حاضر است. این پژوهش از نوع پیمایشی توصیفی است که با روش آمیخته اکتشافی که ترکیبی از روش های کمی و کیفی است، صورت پذیرفت و داده های حاصل با کدگذاری و آزمون آماری رگرسیون در نرم افزار SPSS۱۹ تحلیل شد. از تحلیل داده ها، شش بستر اصلی تحت عناوین: بستر حقوقی، سیاسی، فرهنگی اجتماعی، فنی، اداری و اقتصادی استخراج شد. بستر فرهنگی اجتماعی با ضریب بتای (۴۶۳/۰) قوی ترین متغیر پیش بین بر پیاده سازی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات است و بعد از آن به ترتیب بستر حقوقی با ضریب بتا (۲۳۱/۰)؛ بستر سیاسی با ضریب بتا (۱۳/۰)؛ بستر اقتصادی با ضریب بتا (۱۱/۰)؛ بستر فنی با ضریب بتا (۰۴۱/۰) و بستر اداری با ضریب بتا (۰۲۵/۰) قرار دارد.  

کلیدواژه ها

قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات, بسترهای آزادی اطلاعات, جریان آزاد اطلاعات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.