تخمین ضریب زبری به روش تحلیل ابعادی در رودخانه های شنی
- سال انتشار: 1385
- محل انتشار: هفتمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه
- کد COI اختصاصی: IREC07_054
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1745
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی رودخانه دانشکده مهندسی آب
استادیار دانشکده مهندسی آب
مربی دانشکده مهندسی آب دانشگاه صنعت آب و برق شهید عباسپور
چکیده
در پروژه های آبی تخمین دبی جریان برای محاسبات پروفیل سطح آب بسیار حائزاهمیت می باشد . بطورکلی دبی جریان در رودخانه های شنی به مقاومت جریان وابستگی زیادی دارد . روشهای مختلفی برای تخمین ضریب زبری توسط افراد مختلفی ارائه شده است ، یکنواخت کاربرد دارند . رودخانه های شنی دارای ضریب زبری بالایی هستند، اما استفاده از روشهای معمول برای تعیین ضریب زبری ، ما را به برآورد کمتری از آن هدایت می کند، در نتیجه سرعت جریان بیشتر و عمق جریان کمتر تخمین زده می شود [1] ، بدلیل اینکه اثر گودآبها و خیزآبها در آنها در نظر گرفته نشده است، در حالی که به علت اثر عمق باقیمانده در گودآبها هنگام دبی صفر و اثر برگشت آب از پائین دست خیزآبها در دبی های کم [2,3] ، ضریب زبری در گودآبها و خیزآبها بسیار متفاوت می باشد، لذا نتایج ارائه شده در معادلات قبلی ممکن است دارای خطای زیادی باشند . هدف از این مقاله ارائه معادله بی بعدی برای تعیین ضریب زبری در رودخانه های شنی می باشد، که در آن اثر هیدرولیک جریان در گودآبها و خیزآبها دیده شده است ، لازم به ذکر است این معادله از داده های صحرایی رودخانه های مختلف ایران و دیگر کشورها بویژه کشور انگلستان با استفاده از آنالیز ابعادی بدست آمده است و در همه سیستمهای آحاد قابل استفاده می باشد .کلیدواژه ها
ضریب زبری ، مقاومت جریان ، گودآب ، خیزآب ، نسبت استغراق ، مقیاس زبریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.