اثربخشی آموزشی سرمایه روانشناختی مثبت گرا بر خودتنظیمی و سبک زندگی توسعه دهنده سلامت در دختران نوجوان افسرده

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده درمانی کاربردی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AFTJ-2-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرحناز تحویلیان

دانشجوی دکتری روان شناسی عمومی، گروه روان شناسی عمومی، دانشکده ی روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی کرج، کرج، ایران

احمد برجعلی

استاد تمام، گروه روان شناسی، دانشکده ی علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

مریم مشایخ

استادیار گروه روان شناسی سلامت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی کرج، کرج، ایران

آدیس کراسکیان

استادیار گروه روان شناسی سلامت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی کرج، کرج، ایران

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر سرمایه روان شناختی مثبت گرا بر سبک زندگی توسعه دهنده سلامت و خودتنظیمی در دختران نوجوان افسرده بود. روش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه است؛ جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر متوسطه یک و دو شهر تهران در سال تحصیلی ۹۸-۹۷ بودند که پس از غربالگری با استفاده از پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پینتریچ (۱۹۹۰) و سبک زندگی توسعه دهنده سلامت (۱۹۹۷) ۳۰ دختر نوجوان افسرده انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۵ دختر) و گرواه (۱۵ دختر) کاربندی شدند. گروه آزمایش ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای به صورت گروهی مداخله مبتنی بر آموزش سرمایه روان شناختی مثبت گرا لوتانز و یوسف (۲۰۰۴) را دریافت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازههای مکرر تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: نتایج نشان داد که مداخله سرمایه روانشناختی مثبت گرا بر سبک زندگی سلامت (۳۲/۵=F و ۰۲۹/۰=P)، نمره کل راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (۷۴/۶=F و ۰۱۵/۰=P)، مولفه باورهای انگیزشی (۶۵/۴=F و ۰۴۰/۰=P) و مولفه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (۸۲/۵=F و ۰۲۳/۰=P) موثر است؛ و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که جلسات هشتگانه سرمایه روانشناختی مثبت گر توانسته است به میزان قابل توجهی راهبردهای یادگیری خودتنظیمی در نوجوانان را افزایش دهد و در نتیجه موجب بهبود سبک زندگی توسعه دهنده سلامت نوجوانان شود؛ با توجه به موثر واقع شدن این روش درمانی، استفاده گسترده از آن توصیه می شود.

کلیدواژه ها

سرمایه روانشناختی, مثبت گرا, خودتنظیمی, سبک زندگی, سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.