واکنش گندم های ایمر و دوروم به سطوح متفاوت کود نیتروژن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-11-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه شورمیج

Department of Agronomy, College of Agriculture, Isfahan University of Technology

آقافخر میرلوحی

Department of Agronomy, College of Agriculture, Isfahan University of Technology

قدرت الله سعیدی

Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, ۸۴۱۵۶-۸۳۱۱۱, Iran

مهران شیروانی

Department of Soil Science, College of Agriculture, Isfahan University of Technology

چکیده

گندم های تتراپلوئید پوشینه دار ایمر که از اجداد گندم های امروزی محسوب می شوند، دارای پتانسیل قابل توجهی در بهبود گندم های دوروم به ویژه از نظر محتوای پروتئین دانه هستند. به منظور بررسی واکنش گندم های تتراپلوئید پوشینه دار ایمر و دوروم به سطوح متفاوت کود نیتروژن، ۱۲ ژنوتیپ گندم تتراپلوئید شامل هشت ژنوتیپ دوروم و چهار ژنوتیپ ایمر در سال زراعی ۱۳۹۶ در مزرعه کشت شدند. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد که در آن چهار سطح کود اوره (صفر، ۵۰، ۱۵۰ و۲۰۰ کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل اصلی و ژنوتیپ ها به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر کود نیتروژن بر صفات روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، درصد پروتئین، درصد نیتروژن و غلظت نیتروژن دانه در سطح یک درصد معنی دار بود. اثر ژنوتیپ بر همه صفات در سطح یک درصد معنی دار بود. گندم های پوشینه دار ایمر از میانگین بیشتری در تعداد سنبله در مترمربع، درصد پروتئین، غلظت نیتروژن و درصد نیتروژن دانه در مقایسه با گندم های دوروم برخوردار بودند. با توجه به این نتایج، گندم های ایمر می توانند منبع ژنتیکی غنی برای بهبود صفات، در گندم های دوروم به ویژه پروتئین دانه باشند.

کلیدواژه ها

Emmer hulled wheat, Durum wheat, Grain protein content, Nitrogen fertilizer, پروتئین دانه, کود نیتروژن, گندم دوروم, گندم پوشینه دار ایمر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.