کانه زایی طلا- سولفید و ریزدماسنجی در رگه- رگچه های کوارتز منطقه قره چای، جنوب تیکمه داش، استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 29، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-29-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 514
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا حسنی سوقی

Department of Earth Sciences, Faculty of Natural Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran

علی اصغر کلاگری

Department of Earth Sciences, Faculty of Natural Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran

قهرمان سهرابی

Department of Geology, Mohaghegh Ardebili University, Ardebil, Iran

چکیده

منطقه امیدبخش طلادار در قره چای در فاصله حدود ۲ کیلومتری جنوب تیکمه داش، استان آذربایجان شرقی، شمال غرب ایران واقع است. سنگ های میزبان رگه- رگچه های کوارتزی طلادار بیشتر آندزیت های ائوسن و توده نفوذی فلسی (گرانیت تا قلیایی گرانیت) ائوسن پسین- الیگوسن هستند. هاله های دگرسانی سنگ های دیواره که در پیرامون رگه- رگچه ها گسترش یافته اند بیشتر از انواع سیلیسی، فیلی، فیلی- رسی و پروپیلیتیک هستند. کانه زایی سولفیدی و طلا در منطقه مورد بررسی به صورت رگه- رگچه ای، داربستی و پرکننده فضاهای خالی رخ داده است. کانی های تیره درونزاد بیشتر پیریت، کالکوپیریت و طلا بوده که با مجموعه کانیایی برونزاد مثل اکسید و هیدروکسیدهای آهن (گوتیت، جاروسیت و هماتیت)، کربنات های مس (مالاکیت و آزوریت) و سولفیدهای ثانویه مس (کوولیت و کالکوسیت) پوشیده شده اند. بلورهای کوراتز درون رگه- رگچه ها بافت های نوعی برشی، پوسته ای، شانه ای و حفره ای نشان می دهند. براساس نتایج ریزدماسنجی، دمای همگن شدگی و شوری میانبارهای سیال بررسی شده به ترتیب ۲۰۰ تا ۳۴۰ درجه سانتی گراد و ۲/۶ تا ۷/۱۱ درصد وزنی معادل نمک طعام هستند. یافته های میانبارهای سیال همراه با حضور برش های گرمابی در رگه- رگچه های کوارتز نشان می دهند که فرآیندهای جوشش و سردشدن ساده همزمان عوامل مهم در نهشت کانی های سولفیدی و طلا در قره چای بوده­اند. لیگاندهای کمپلکس کننده سولفیدی و کلریدی باهم نقش مهمی در حمل عناصر کانسنگی داشته­اند. بر اساس یافته های میانبارهای سیال، کانی شناسی و بافت کانی های کانسنگی و باطله در رگه- رگچه های کوارتز، می توان کانی سازی سولفیدی و طلا در قره چای را از نوع فراگرمایی سولفیدشدگی پایین در نظر گرفت.    

کلیدواژه ها

Gold-sulfide mineralization, Quartz veins/veinlets, Low-sulfidation, Microthermometry, Epithermal, Tikmehdash., کانه زایی طلا- سولفید؛ رگه- رگچه های کوارتز؛ سولفیدشدگی پائین؛ ریزدماسنجی؛ فراگرمایی؛ تیکمه داش.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.