هشدار برای دانه درشت ها: مروری بر مهم ترین نقش ها و رهاوردهای حقوق بین الملل کیفری در نظم حقوقی بین المللی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تمدن حقوقی، دوره: 4، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_PZHF-4-8_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن قدیر

استادیار گروه حقوق بین الملل، دانشکده حقوق، دانشگاه قم، قم، ایران

موسی کرمی

دانشجوی دکتری حقوق بین الملل عمومی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم، قم، ایران(نویسنده مسئول)

چکیده

حقوق بین ­الملل کیفری در راستای تحقق بایسته­ های چندبعدی جامعه­ بین ­المللی نقش ­های گوناگونی ایفا می ­نماید و به تحکیم و تقویت نظم حقوقی بین المللی یاری رسانده است. هدف این نوشتار که به شیوه توصیفی-تحلیلی و از رهگذر گردآوری داده­ ها به صورت کتابخانه­ ای انجام می­ پذیرد، مروری بر مهم ­ترین نقش­ های حقوق بین­ الملل کیفری در نظم حقوقی بین ­المللی است. در این راستا، به­ سان نخستین نقش، به افزودن و تثبیت مفهوم عدالت کیفری بین ­المللی در نظم حقوقی بین ­المللی از رهگذر برپایی دادگاه ­های کیفری بین­ المللی و به ­ویژه دیوان بین­ المللی کیفری و نیز نهاد مسئولیت کیفری فردی می ­پردازیم. سپس نظام ­مندسازی و تقویت قواعد نظم حقوقی بین ­المللی از طریق تدوین و توسعه مترقیانه حقوق بین­ الملل و احیای اصول کلی حقوقی به ­عنوان منبع بنیادین ولی فراموش ­شده حقوق بین­ الملل که نشان از چیرگی دیدگاه مکتب حقوق طبیعی در خصوص منابع حقوق دارد را در قالب نقش دوم حقوق بین ­المللی کیفری مطمح نظر قرار می ­دهیم. پس از آن، موضوع جالب توجه پاسداری از ارزش ­ها و منافع بنیادین جامعه بین­ المللی به­ منزله رسالت و فلسفه وجودی حقوق بین­ الملل کیفری را به بحث می­ گذاریم. به نظر می ­رسد، حقوق بین ­الملل کیفری هم نشانه ­ای است از سیر تکاملی حقوق بین ­الملل و هم عامل پویایی و پایایی آن. افزون بر این، چنین می ­نماید که پیدایش و گسترش حقوق بین ­الملل کیفری را باید حاکی از شکل­ گیری تدریجی و قوام ­یافتگی نسبی جامعه بین ­المللی و گذار از اجتماع بین­ المللی دانست.

کلیدواژه ها

حقوق بین الملل, حقوق بین الملل کیفری, عدالت کیفری بین المللی, مسئولیت کیفری فردی, جامعه بین المللی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.