پیشبینی خلاقیت سازمانی بر اساس خودپنداره خلاقانه، بازبودن نسبت به تجربه و تفکر انتقادی (مورد مطالعه: کارکنان اداره آموزش و پرورش کرمانشاه)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی،اجتماعی و سبک زندگی
- کد COI اختصاصی: HSLCONF06_073
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 394
نویسندگان
کارشناس ارشد تحقیقات آموزشی
دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشگاه پیام نور تهران،ایران
چکیده
همه سازمانهای دولتی و غیر دولتی از جمله آموزش و پرورش برای بقا و پیشرفت روزافزون نیازمند اندیشه های نو و نظرات بدیع وتازه هستند. مطالعات بسیاری به بررسی عوامل موثر برخلاقیت در سازمانها پرداخته و فاکتورهای گوناگون بسیاری را شناسایی کرده اند. هدف از این پژوهش پیش بینی خلاقیت سازمانی بر اساس خودپنداره خلاقانه، بازبودن نسبت به تجربه و تفکر انتقادی کارکنان آموزش و پرورش کرمانشاه بود. حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه این پژوهش را کلیه کارکنان آموزش و پرورش کرمانشاه در سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ تشکیل میدادند. اعضای نمونه ۳۵۰ نفر از کارکنان آموزش و پرورش کرمانشاه بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها ازپرسشنامه پنج عامل شخصیت، مقیاس باز بودن نسبت به تجربه، خلاقیت سازمانی تورنس، تفکر انتقادی واتسون و گلیزر استفاده شد. داده ها با روشهای آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی ساده، رگرسیون گام به گام، رگرسیون تک متغیری، رگرسیون چندگانه، معناداری ضرایب همبستگی چندگانه) تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان دادکه در سطح < ۰/۰۵ رابطه بین خلاقیت سازمانی با خودپنداره خلاقانه، بازبودن نسبت به تجربه و تفکر انتقادی مثبت و معنیدار است. یافته ها همچنین نشان داد که متغیرهای پیشبین به طور کلی ۳۶ درصد از واریانس خلاقیت سازمانی را تبیین میکنند و خود پنداره خلاقانه قوی ترین پیشبینی کننده آن بود. به طور کلی نتایج حاکی از اهمیت نقش متغیرهای خودپنداره خلاقانه، بازبودن نسبت به تجربه و تفکر انتقادی در پیشبینی خلاقیت سازمانی بود. بنابراین چنانچه با استفاده از روشهای آموزشی بتوان میزان خودپنداره خلاقانه، بازبودن نسبت به تجربه و تفکر انتقادی را افزایش داد میتوان سطح خلاقیت سازمانی را به میزان قابل ملاحظه ای افزایش داد.کلیدواژه ها
خلاقیت سازمانی، خودپنداره خلاقانه، بازبودن نسبت به تجربه، تفکر انتقادیمقالات مرتبط جدید
- تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی فساد اداری (مورد مطالعه: شهرداری منطقه۶) تهران
- مصادیق نوپدید عسر و حرج زوجه در رویه قضایی
- نقش ارتقا سواد میراث فرهنگی جامعه در مواجهه با سودجویان آثار تاریخی (مورد مطالعه: مرمت غیرمجاز)
- تاثیر آموزش خودکنترلی بر پرخاشگری دانش آموزان
- مسئولیت کیفری شرکت کنندگان در نزاع دسته جمعی و پیشگیری از آن
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.