اثر شدت جریان و درز و ترک بر درصد آبشویی املاح خاک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCIID05_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 337
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره ناظم

دانشجوی دکترای گروه مهندسی آب، دانشگاه شهرکرد

سیدحسن طباطبائی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه شهرکرد

چکیده

نیترات حاصله از کاربرد کودهای شیمایی نیتراته به علت بار منفی دچار دفع آنیونی از سطح کلوئیدهای رسی خاک و کاهش راندمان کاربردمی شود و در نتیجه به راحتی از ناحیه ریشه آبشویی میگردد.ماتریکس خاک به علت دارا بودن هدایت هیدرولیکی کمتر در مقایسه با درز و ترک در انتقال املاح و آب کمتر مشارکت میکند ولی حضور مسیرهای درشت منفذناشی از درز و ترک خاک سبب افزایش درصد آبشویی کودها میگردد. در این پژوهش ۹ ستون PVC به ارتفاع ۶۰ سانتیمتر و قطر ۱۶ سانتیمتر استفاده شد. بافت خاک لوم-رسی و شامل دو بخش درز و ترک به عرض ۱ سانتیمتر بود.تیمارهای آزمایش شامل دو دسته، تیمار اصلی درز و ترک و تیمار فرعی سیستم آبیاری بود. تیمارهای اصلی در سه سطح عبارتند از: بدون درز و ترک (M)، عدم ارتباط جانبی بین درز و ترک و خاک( (MC-S، ارتباط کامل بین درز و ترک و خاک .(MC-C) تیمارهای آبیاری عبارتند از: آبیاری سطحی با هد ثابت ۲ سانتیمتر (SI) و آبیاری قطره ای سطحی با دبی ۲ و ۴ لیتر در ساعت(.(DI۴ & DI۲ برنامه آبیاری سه مرحله:۷ ساعت تزریق آب مقطر، ۲ ساعت تزریق محلول نمکی ۱۷۶) و ۶۱/۸ میلیگرم یون خالص نیترات و کلراید) و ۸ ساعت تزریق آب مقطر بود. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین درصد آبشویی به ترتیب در سیستم های SI و DI۲ رخ داد. همچنین حضور درز وترک (MC-C) در مقایسه با خاک بدون درز و ترک (M)سبب افزایش درصد آبشویی شد. در لایه سطحی خاک دو تیمار M-DI۲ و MC-S–DI۲نیز به علت دبی کم جریان آب و تزریق محلول شاهد تجمع املاح مشاهده شد.

کلیدواژه ها

آبیاری سطحی، آبیاری قطرهای سطحی، کلراید، نیترات.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.