بررسی تاثیر کیفیت آب آبیاری و زمان برداشت بر خواص رشدی و عملکردی گیاه سورگوم علوفه ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-25-1_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صابر جمالی

۱. Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

حسین انصاری

۱. Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

سیده محبوبه زین الدین

۲. Faculty of Natural Resource and Environment, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

چکیده

به منظور بررسی اثر آبیاری با پساب تصفیه شده فاضلاب و زمان های مختلف برداشت بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید آزمایشی گلخانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال ۱۳۹۷ اجرا شد. تیمار رژیم های آبیاری در این طرح به صورت (W۱: آبیاری با آب چاه، W۲: اختلاط ۷۵ درصدی پساب و آب چاه، W۳: اختلاط ۲۵ درصدی پساب و آب چاه، W۴: پساب تصفیه شده فاضلاب) و تیمار زمان برداشت نیز شامل (C۱: قبل از گلدهی، C۲: بعد از ۵۰ درصد گلدهی و C۳: در زمان شیری شدن دانه) بود. نتایج این تحقیق نشان داد که رژیم های مختلف آبیاری بر تمامی صفات مورد بررسی (بجز ارتفاع) در سطح احتمال یک درصد معنی دار شده ولی بر ارتفاع معنی دار نشد؛ همچنین نتایج گویای معنی داری زمان برداشت بر تمامی صفات (به جز عرض برگ) در سطح احتمال یک درصد بود ولی این تیمار بر صفت عرض برگ معنی دار نشد. از طرفی اثر متقابل رژیم آبیاری و زمان برداشت نیز بر صفات تعداد برگ، طول و عرض سنبله و وزن تر برگ، ساقه و سنبله در سطح احتمال یک درصد و بر ارتفاع، قطر ساقه، تعداد پنجه، طول و عرض برگ در سطح احتمال ۵ درصد معنی دار شد. نتایج نشان داد که استفاده از درصدهای ۲۵، ۷۵ و ۱۰۰ درصد اختلاط پساب سبب تغییر عملکرد علوفه به میزان ۳۷/۵، ۲۹/۳- و ۱۲/۹ درصد (قبل از گلدهی)؛ ۳۱، ۱۵/۳- و ۴۷/۴- درصد (بعد از ۵۰ درصد گلدهی) و ۱۱/۸-، ۳۵/۷- و ۲۸/۴- درصد (شیری شدن دانه) شد. به میزان بیشترین میزان عملکرد علوفه مربوط به تیمار استفاده از اختلاط ۷۵ درصدی و بعد از ۵۰ درصد گلدهی (۴۶/۱۹ گرم در بوته) بود، به عبارت دیگر تیمار استفاده از اختلاط ۷۵ درصدی و بعد از ۵۰ درصد گلدهی و سنبله دهی گیاهان تیمار بهینه است.

کلیدواژه ها

Greenhouse conditions, Mixture of wastewater and freshwater, Speed feed cultivar, Sorghum, Urban wastewater., اختلاط پساب و آب شهری, رقم اسپیدفید, ذرت خوشه ای, شرایط گلخانه ای, فاضلاب شهری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.