پیش بینی اثرات تغییر اقلیم بر استان سیستان و بلوچستان با تاکید بر متغیرهای بارش و دما

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE05_127
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 401
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدا بلوکی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی عمران، دانشگاه یاسوج

مهدی فاضلی

استادیار گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه یاسوج

مهدی شریف زاده

استادیار گروه ریاضی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج

چکیده

تغییر اقلیم بزرگترین تهدیدی است که بشریت با آن روبه رو است و انتظار میرود که در قرن بیست و یکم پیامدهای جدی برای محیط زیست داشته باشد. این پدیده با تاثیر بر پارامترهای اقلیمی بهخصوص بارش و دما، باعث تغییرات کاهشی و افزایشی در آنها و در نتیجه باعث افزایش مخاطرات محیطی ناشی از تبعات منفی خواهد شد. بنابراین پیشبینی رفتار دما و بارش در آینده جهت ایجاد تاب آوری و برنامه ریزی برای سازگاری با تغییرات اقلیم امری ضروری است. در این پژوهش پارامترهای بارش، دمای کمینه و بیشینه ایستگاه های همدید استان سیستان و بلوچستان در آینده (۲۰۵۵-۲۰۲۱) شبیه سازی شد. ابتدا عملکرد مدلهای ریزمقیاس نمایی LARS-WG و SDSM، با استفاده از ضریب های ناش-ساتکلیف، همبستگی و ضریب تعیین ارزیابی و بر اساس آن، مدل دقیق تر –به منظور مدلسازی هر یک از پارامترهای دما و بارش تحت سناریوهای انتشار RCP۴.۵ و RCP۸.۵ استفاده شد. نتایج نشان دادما عموما در آینده افزایش خواهد یافت. این افزایش در دمای بیشینه بیشتر بوده است و به میزان ۲/۳۲ درجه سانتیگراد در مقیاس ماهانه و ۱/۶۸ درجه سانتیگراد در مقیاس سالانه میرسد. در حالیکه بارش در مقیاس زمانی مختلف و تحت سناریوهای مختلف، تغییرات کاهشی و افزایشی را در قسمتهای مختلف پهنه مورد مطالعه نشان داد.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم، گرمایش جهانی، SDSM، LARS-WG

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.