مطالعه فونستیک پرندگان مهاجر آبزی در تالاب شیرین سو استان همدان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تالاب های ایران
  • کد COI اختصاصی: WETLAND01_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1785
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیل سبحان اردکانی

عضو هیئت علمی گروه محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

بهنام بلمکی

عضو هیئت علمی گروه محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

لیما طیبی

عضو هیئت علمی گروه محیط زیست، دانشگاه ملایر

چکیده

قرار گیری استان همدان در مسیر مهاجرت پاییزه و زمستانه پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی در غرب ایران، موقعیت این استان را در منطقه از لحاظ بوم شناختی برای این رده زیستی بسیار حائز اهمیت می سازد. این استان با دارا بودن تالاب های متنوع فصلی و دائمی و سایر زیست بوم های آبی از قبیل رودخانه، آبگیر، آب بندان و دریاچه های پشت سد، هر ساله در فصول سرد سال، شاهد خیل عظیم گونه های مختلف پرندگان آبزیWater birds است که در جمعیت های بزرگ به عنوان مکان استراحت موقت از این زیستگاه ها استفاده می کنند . یکی از شاخص ترین اکوسیستم های آبی استان در این زمینه تالاب شیرین سو در شهرستان کبودرآهنگ است که با وجود دارا بودن پوشش گیاهی مناسب علاوه بر پذیرایی پاییزه و زمستانه از جمعیت های پرندگان مهاجر، در فصل بهار نیز میزبان گونه های آبزی بسیاری برای زادآوری است. تالاب شیرین سو واقع در بخش شیرین سو از توابع شهرستان کبودرآهنگ استان همدان می باشد و از لحاظ جغرافیایی هم مرز با استان زنجان است. محدوده تالابی که حاصل جمع آوری آب رودخانه در پشت سد مخزنی شیرین سو است در وهله اول به منظور ذخیره آب کشاورزی زمین های همجوار و همچنین کنترل سیلاب جهت جلوگیری از خسارات وارده به اراضی پائین دست ایجاد گردیده است که با گذشت زمان به جهت دارا بودن استعداد زیستی مناسب، در حال حاضر به عنوان یکی از زیستگاه های خوب پرندگان مهاجر آبزی استان نیز محسوب می گردد. این مطالعه به منظور شناسایی فون پرندگان مهاجر این زیستگاه تالابی طی 3 سال ( 1384 الی 1386 ) و در چهار فصل و به صورت مشاهدات میدانی صورت پذیرفته است و چک لیست گونه های شناسایی شده در جهت تک میل شناسنامه زیستی استان، تهیه شده است. نتایج بیانگر این است که بیش از 90 گونه در این زیستگاه تالابی دیده می شوند و تیره های Laridae و Ciconiidae ،Rallidae ،Anatidae بیشترین حضور را در این تالاب دارند.

کلیدواژه ها

پرندگان مهاجر آبزی، فونستیک، تالاب شیرین سو، بوم شناسی، استان همدان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.