تبیین مبانی، اهداف، اصول و روش های تربیت حماسی در شاهنامه فردوسی (برای نظام تعلیم وتربیت رسمی)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی، دوره: 29، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_IEJ-29-50_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن خوشناموند

دانشجوی دکتری فلسفه تعلیم وتربیت اسلامی دانشگاه علامه طباطبائی تهران

ایراندخت فیاض

نویسنده مسئول: دانشیار گروه فلسفه تعلیم وتربیت اسلامی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبائی تهران

احمد سلحشوری

دانشیار گروه فلسفه تعلیم وتربیت اسلامی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبائی تهران

شیرزاد طایفی

دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبائی تهران

چکیده

هدف اصلی این پژوهش، تبیین مبانی، اهداف، اصول و روش های تربیت حماسی در شاهنامه فردوسی (برای نظام تعلیم وتربیت رسمی) است. روش این پژوهش ازحیث هدف کاربردی و ازلحاظ رویکرد، کیفی است و ازحیث جمع آوری اطلاعات به شیوه تحلیلی و استنباطی نگاشته شده است. جامعه پژوهش، شاهنامه فردوسی و آثار وابسته به­آن بوده است. باتوجه به ­یافته­های این مقاله، می­توان گفت که تعریف حکیم ابوالقاسم فردوسی از تربیت حماسی، تربیتی است که شجاعت و مبارزه را با عقلانیت و اخلاق مندی توام کرده و عشق به­ وطن و دیگر دوستی را جایگزین خود دوستی می­کند. با این تعریف، می­توان مبانی تربیت حماسی در اندیشه وی را در گزاره های زیر خلاصه کرد: «انسان حماسی در شرایط سخت ثابت قدم است»؛ «جهاد پایه عمل تربیت حماسی است»؛ «نقش رهبر در فرایند تربیت حماسی بارز است»؛ «انسان حماسی در همه حال به­یاد خداست». هدف تربیت حماسی پیش از هر چیز توجه به­ حق و جلب رضایت او بوده و پس از آن می­توان از عدالت خواهی و ظلم­ستیزی، شجاعت­پروری، خردورزی نام برد. باتوجه به ­این مبانی و اهداف، اصول تربیت حماسی عبارتند از: عزت­مداری، ایثار و ازخودگذشتگی، هدایت و رهبری، خدامحوری. درنهایت از روش­های تربیت حماسی می­توان به­روش سخت­کوشی، اهتمام به­امور هم­نوعان، الگوگیری و توکل و اعتماد به­خداوند اشاره کرد.

کلیدواژه ها

شاهنامه فردوسی, مبانی تربیت حماسی, اصول تربیت حماسی, روش های تربیت حماسی, اهداف تربیت حماسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.