زیستگاههای اواخر دوره هولوسن میانی کوهپایه های غربی زاگرس مرکزی در بستر جغرافیا (بررسی رابطه بستر محیطی و عوامل جغرافیایی در شکل گیری محوطه های هزاره چهارم و اوایل هزاره سوم پیش از میلاد منطقه سرپل زهاب، کرمانشاه)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه کواترنری ایران، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NQUA-6-5_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد فتاحی

Department of Archaeology, Razi University, Kermanshah

سجاد علی بیگی

Department of Archaeology, Razi University, Kermanshah

چکیده

دامنه های غربی کوهستان زاگرس، به منزله منطقه ای حایل میان سرزمین پست بین النهرین و ارتفاعات ایران، از نظر مطالعات باستانشناختی دوره هولوسن منطقه ای جذاب و مهم به شمار میرود. این منطقه، علاوه بر اینکه میتواند به مثابه حلقه ای ارتباطی به درک ما از وضعیت فرهنگی نواحی حد فاصل دو چشم انداز اصلی خاورمیانه - دشت هموار بین النهرین و کوهستان مرتفع زاگرس- کمک کند، با شناخت ماهیت استقرارهای آن و همچنین بررسی عوامل موثر بر شکل گیری آن، میتوان بسترها و مسیرهای تبادلات منطقه ای و فرامنطقه ای را نیز به نحوی مطلوبتر درک کرد. تا پیش از این پژوهش، آگاهی چندانی در خصوص تعداد، ماهیت، و الگوهای سکونتی محوطه های دوره اوروک و جمدتنصر (اواخر هولوسن میانی) واقع در منطقه حساس و راهبردی سرپل زهاب، به منزله نخستین دشت کم ارتفاع امتداد راه خراسان بزرگ، واقع در دامنه غربی کوهستان زاگرس، وجود نداشت. ازاینرو، محقق در این پژوهش، برای درک بستر محیطی جغرافیایی این استقرارها، به دنبال پاسخ به این پرسش بود که عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری الگوهای استقراری منطقه در هزاره چهارم و اوایل هزاره سوم پیش از میلاد کدام ها و میزان تاثیر هر یک از آنها به چه اندازه بوده است. در این تحقیق، که با رویکرد باستانشناسی زیست بوم شناسانه و با نگاهی تحلیلی تفسیری و با استفاده از روش همبستگی پیرسون انجام شد، ارتباط عوامل مختلف با ویژگیهای گوناگون سکونتگاه های منطقه مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس این پژوهش، سه گونه الگوی استقراری شناسایی و مشخص شد که سه عامل دسترسی به منابع آب دائم، نوع کاربری زمین (نوع خاک)، و میزان دسترسی به راه های اصلی عمده ترین تاثیر را در شکل گیری استقرارهای منطقه داشته اند.

کلیدواژه ها

West Central Zagros, Middle Holocene, Great Khorasan Road, Sar Pol-e Zahab, settlement patterns., الگوی استقرار, دوره اوروک, راه خراسان بزرگ, سرپل زهاب, هولوسن میانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.