انتخاب سیستم مناسب آبیاری تحت فشار با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره (مطالعه موردی: شبکه آبیاری جامیشان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-7-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 407
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن فرهادی بانسوله

استادیار، گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

شادی احمدی

کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

حسین میرزایی تختگاهی

دکتری، گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

با توجه به تنوع سیستم های آبیاری تحت فشار، موضوع انتخاب مناسب ترین سیستم برای هر منطقه یکی از موضوعات مهم است. سیستم(های) مناسب را می توان با توجه به عوامل متعددی نظیر توپوگرافی، خصوصیات خاک، شرایط اقلیمی، نوع محصول، کمیت و کیفیت منبع آب، کارگر مورد نیاز، مهارت کشاورزان، شرایط اقتصادی و زمینه های فرهنگی و اجتماعی در هر منطقه تعیین کرد. هدف از این تحقیق رتبه بندی سیستم های آبیاری تحت فشار در سطح ۶۰۰۰ هکتار از اراضی منطقه دینور واقع در شهرستان صحنه، استان کرمانشاه است. برای رتبه بندی از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. فاکتورهای موثر بر انتخاب سیستم به دو دسته فیزیکی و اقتصادی- اجتماعی تقسیم و برای هر دسته، شاخص های مرتبط تعریف شد. امتیاز هر کدام از شاخص ها بین ۳- تا ۳+ مشخص شد. با توجه به تغییرات مکانی برخی عوامل، امتیاز هر شاخص برای هر بخش از منطقه و در محیط GIS تعیین شد. وزن شاخص ها بر اساس اهمیت آن و مطالعات پیشین تعیین شد. در نهایت، امتیاز کلی هر سیستم با مجموع وزنی شاخص ها تعیین گردید. تنها سیستم قابل استفاده برای مناطق با شیب بالای ۲۰ درصد، سیستم آبیاری موضعی است. برای مناطق با شیب کمتر از ۲۰ درصد سیستم کلاسیک نیمه متحرک بهترین سیستم و سیستم کلاسیک ثابت با آبپاش متحرک در اولویت دوم است.

کلیدواژه ها

آبیاری بارانی, آبیاری موضعی, تحلیل سلسله مراتبی, رتبه بندی, صحنه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.