اثر عمق نصب لوله های قطره چکان دار و مقدار زئولیت بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-8-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 293
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سروش محرابیان

دانشجوی دکتری، دانشگاه شهید چمران اهواز

عبدعلی ناصری

اهواز، دانشگاه شهید چمران، دانشکده مهندسی علوم آب، تخصص: آبیاری/ زهکشی

عبدالرحیم هوشمند

دانشیار، اهواز، دانشگاه شهید چمران، دانشکده مهندسی علوم آب، تخصص: زهکشی، کیفیت آب، مدیریت بهره برداری

موسی مسگرباشی

دانشیار دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

استفاده از روش آبیاری قطره ای زیرسطحی و کابرد مواد جاذب رطوبت مانند زئولیت سبب افزایش ماندگاری آب در خاک می شود. به همین دلیل بر عملکرد و بهره وری آب گیاهان زراعی می تواند موثر باشد. به منظور ارزیابی مطالعه همزمان اثر عمق لوله های آبده و کاربرد زئولیت بر محصول ذرت، تحقیقی در دو فصل زراعی: کشت اول در اسفند ۱۳۹۵ تا اواسط تیر ماه ۱۳۹۶ (T۱) و کشت دوم از اواسط تیر ماه ۱۳۹۶ تا اواخر آبان ماه ۱۳۹۶ (T۲) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و به صورت بلوک های خرد شده نواری انجام شد. در این تحقیق دو تیمار مقدار زئولیت در سه سطح (صفر:Z۰، پنج: Z۱ و ده: Z۲ درصد) و کارگذاری لوله های قطره چکان دار در سه عمق (۱۰: D۱، ۲۰: D۲ و ۳۰: D۳ سانتی متر) و با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که عمق نصب لوله های قطره چکان دار بر زیست توده، درصد نیتروژن و درصد پروتئین دانه و مقدار زئولیت بر عملکرد دانه، زیست توده، درصد نیتروژن و درصد پروتئین دانه اثر معنی داری داشتند (P-Value≤۰.۰۵). اثر متقابل مقدار زئولیت و عمق نصب لوله بر شاخص سطح برگ، درصد نیتروژن دانه و درصد پروتئین دانه اثر معنی داری داشتند (P-Value≤۰.۰۵). بیشترین عملکرد دانه و بالاترین بهره وری آب در ترکیب تیماری D۳Z۳ و بیشترین مقدار زیست توده در تیمارهای D۲Z۳ و D۳Z۳ مشاهده شد. برهمکنش کلیه تیمارها نشان داد که تیمارهای T۱D۳Z۲، T۱D۳Z۳ و T۲D۳Z۳ بیشترین عملکرد دانه و تیمارهای T۱D۲Z۳ و T۲D۲Z۳ بیشترین زیست توده را داشتند. بیشترین درصد پروتئین در تیمار D۲Z۳ و بیشترین درصد نیتروژن در تیمارهای D۲Z۳ و D۳Z۳ به دست آمد. با جمع بندی نتایج، تیمار D۳Z۳ به عنوان مناسب ترین تیمار از نظر عملکرد دانه، بهره وری آب، زیست توده و کیفیت دانه به دست آمد. به همین دلیل کارگذاری لوله های قطره چکان دار در عمق ۳۰ سانتی متر و کاربرد زئولیت در مقدار ۱۰ درصد برای کشت ذرت در شرایط استان خوزستان پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

پروتئین دانه, زئولیت کلسیک, عمق لوله آبده, بهره وری آب, نیتروژن دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.