ارزیابی مدل آکواکراپ در شبیه سازی عملکرد گندم و تعیین تاریخ کشت در استان فارس

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-9-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 485
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدهادی جرعه نوش

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، دانشکده علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

سعید برومندنسب

استاد، گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

عبدعلی ناصری

استاد، گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

مجتبی پاک پرور

استادیار، بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، شیراز

صالح تقوائیان

استادیار، بخش بیوسیستم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه ایالتی اوکلاهما، استیلواتر، امریکا

چکیده

با کاربرد مدل آکواکراپ، پوشش تاجی، زیست توده، عملکرد دانه و تاریخ کشت گندم تحت کم آبیاری در زرقان و داراب در استان فارس شبیه سازی شد. سال زراعی ۹۵-۹۴ برای واسنجی و دو سال زراعی ۹۶-۹۵ و ۹۷-۹۶ برای صحت سنجی مدل به کار برده شد. رطوبت، پوشش تاجی، زیست توده و عملکرد دانه، برای تعیین پارامترهای واسنجی در سال اول استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل واسنجی شده، دقت بالایی در شبیه سازی پوشش تاجی، زیست توده و عملکرد دانه نشان داد. مقادیر ضریب باقیمانده، نرمال جذر میانگین مربعات خطا، شاخص توافق و ضریب تعیین در داراب برای پوشش تاجی به ترتیب ۰۳/۰، ۲۲/۰، ۹۶ و ۹۲ درصد، برای زیست توده به ترتیب ۱۰/۰-، ۲۴/۰، ۹۲ و ۹۲ درصد و برای عملکرد دانه به ترتیب ۰۳/۰-، ۰۶/۰، ۸۰ و ۸۲ درصد به دست آمد. این مقادیر در زرقان برای پوشش تاجی به ترتیب ۰۶/۰، ۲۵/۰، ۹۱ و ۸۹ درصد، برای زیست توده به ترتیب ۰۸/۰-، ۲۴/۰، ۹۱ و ۸۷ درصد و برای عملکرد دانه به ترتیب ۰۲/۰-، ۱۱/۰ ، ۷۱ و ۸۶ درصد به دست آمد. با اجرای مدل در سناریوهای مختلف اقلیمی، تاریخ کشت و کم آبیاری مشخص شد حداکثر تاخیر در تاریخ کشت در داراب ۱۵ آذر و در زرقان ۱۵ آبان است. کاهش ۲۵ درصدی آب آبیاری، عملکرد دانه در سال های مرطوب، نرمال و خشک را به ترتیب تا ۳، ۱۷ و ۲۸ درصد و کاهش ۵۰ درصدی آب آبیاری، مقدار آن را به ترتیب تا ۱۵، ۲۷ و ۴۵ درصد کاهش داد.

کلیدواژه ها

پوشش تاجی, داراب, زرقان, زیست توده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.