بررسی کارایی مدل SALTMED در تخمین عملکرد گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت تنش های شوری و کم آبیاری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-9-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا بصیری

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشگاه رازی

هوشنگ قمرنیا

استاد، گروه مهندسی آب، دانشگاه رازی

مختار قبادی

دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه رازی

رجب رجب

استاد، مرکز اکولوژی و هیدرولوژی، والینگفورد، انگلستان

چکیده

در سال ‎های اخیر، مدل های شبیه ساز رشد گیاه به منظور پیش بینی عملکرد گیاهان مختلف مورد توجه محققین کشاورزی قرار گرفته است. این در حالی است که تاکنون کمتر به شبیه سازی رشد گیاهان دارویی پرداخته شده است. در این تحقیق برای اولین بار به بررسی عملکرد مدل شبیه ساز رشد SALTMED در تخمین عملکرد گیاه نعناع فلفلی تحت تنش های شوری و کم آبیاری پرداخته شده است. تیمارهای در نظر گرفته شده در این مطالعه شامل تنش خشکی (۱۰۰% نیاز آبی(شاهد)، ۲۰ و ۴۰ % کم آبیاری) و تنش شوری (شاهد، دو، سه و چهار دسی زیمنس بر متر) بودند. واسنجی مدل براساس داده های تیمار شاهد انجام گرفت. بعد از اطمینان از نتایج مدل در مرحله واسنجی، صحت سنجی برای بقیه تیمارها انجام گرفت. نتایج نشان داد که دقت مدل در پیش بینی عملکرد نعناع فلفلی نسبتا خوب بوده است. مقادیر ضریب تبیین مدل در مراحل واسنجی و صحت سنجی به ترتیب برابر ۹۵۳/۰ و ۸۰۱/۰ بدست آمد. بررسی تفکیکی نتایج نشان داد که مدل حداکثر محصول را در تیمارهای کم آبیاری با دقت بیشتری نسبت به تیمارهای شوری برآورد کرده است. حداکثر عملکرد محاسباتی مدل در تیمارهای ۲۰ و ۴۰ % کم آبیاری برابر ۷۵/۲ و ۸۳/۲ تن در هکتار بدست آمد. در حالی که برای تیمارهای دو، سه و چهار دسی زیمنس عملکرد برابر ۱/۲، ۰۶/۲ و ۰۵/۲ تن در هکتار بدست آمد.

کلیدواژه ها

تیمار, خشکی, مدل, شبیه سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.