دیدگاه انتقادی ناصرخسرو از نابسامانی های روزگار خود در اشعارش

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی تحقیقات بنیادین در مطالعات زبان و ادبیات
  • کد COI اختصاصی: CELPA02_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 308
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه افروغ بروجنی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی،کارمند دانشگاه پیام نور مرکز بروجن

چکیده

شعر انتقادی شاخه ای از شعر تعلیمی است. شاعر در این نوع شعر از مظالم و بیدادگری های حاکمان و عاملان آنها انتقاد میکند و می کوشد آموزه هایی سیاسی ، اجتماعی و دینی را به مخاطب بیاموزد. شیوه هایی را که شاعران در این نوع شعر برای بیان مضامین اجتماعی پیش میگیرند تابع شرایط سیاسی و اجتماعی است. گاهی شاعر به طور مستقیم و گاهی به طور غیرمستقیم دست به انتقاد از نابسامانی های روزگار میزند. یکی از این شاعران ناصر خسرو قبادیانی است که با جرات و شهامتی تمام، زبان به انتقاد میگشاید و اجتماع را به باد انتقاد میگیرد. این پژوهش دارای روش تحقیق تحلیل- توصیفی با روش مطالعات کتابخانه ای میباشد در این مقاله هدف نقد اجتماعی اشعار ناصرخسرو با عنایت به نظریات نظریه پردازان نامی معاصر همچون گلدمن و اسکارپیت بررسی خواهد شد. ناصرخسرو به طور مستقیم به عنوان شاعری مکتبی و متعهد، از اجتماع و دولت خرده گیری میکند. انتقاد بر محتوا و فرم شعری ناصرخسرو تاثیر گذاشته است. از منظر محتوا شعر او اغلب تعلیمی است و در ساخت شعر او واژه های زمخت و درشت فراوانی وجود دارد با بررسی و تحلیل قصاید ناصرخسرو به این نتیجه میرسیم که انتقادات موجود در شعر او از اندیشه های اجتماعی سر چشمه میگیرد که برگرفته از آموزه های دینی است و اعتقاد او برای رسیدن به یک جامعه آرمانی ، دیندار بودن مردم یک جامعه است او برای اصلاح جامعه زمان خود زبان به انتقاد از تمام طبقات درباری عصر خود اعم از فقها و علمای دینی ، قاضیان و غیره می گشاید و به عنوان یک مبارز سیاسی راهکارهایی برای اعتلای جامعه در حال احتضار ارائه میدهد. ناصرخسرو معتقد است تا زمانی که جامعه به رشد علمی و فرهنگی نرسد و در چهارچوب دین حرکت نکند عدالت اجتماعی برقرار نخواهد شد .

کلیدواژه ها

انتقاد، آموزه های دینی ، سیاسی و اجتماعی ، ناصرخسرو، نابسامانی روزگار، تعهد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.