نقش فناوری های ارتباطی دیجیتال در برقراری صله رحم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات فرهنگ ارتباطات، دوره: 22، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_JCCS-22-53_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 375
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شجاعت پورصدیقی

کارشناس ارشد علوم ارتباطات اجتماعی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران

شادی ضابط

استادیار علوم ارتباطات اجتماعی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران، (نویسنده مسئول)

سیدعلیرضا افشانی

دانشیار گروه تعاون و رفاه اجتماعی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

چکیده

نتایج برخی تحقیقات، نشان دهنده تاثیر فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی در روابط خانوادگی اند. هدف این تحقیق، بررسی نقش فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی در برقراری صله رحم بین جوانان و اعضای خانواده است. به بیان دیگر، این پژوهش می کوشد نقش استفاده از فناوری های ارتباطی دیجیتال مانند رایانه، تلفن همراه، اینترنت و نظایر آنها را در برقراری صله رحم فیزیکی (برقراری ارتباطات رودررو) و صله رحم دیجیتالی (برقراری ارتباط با خویشاوندان از طریق فناوریهای ارتباطی) مطالعه کند. روش تحقیق از نوع پیمایش است و از پرسش نامه محقق ساخته برای گردآوری داده­ ها استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله شهر یاسوج بود که با استفاده از فرمول کوکران، ۳۸۴ نفر از آنان از طریق نمونه­ گیری خوشه ای انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل داده­ ها به وسیله نرم­افزار SPSS۲۱ اجرا شد. نتایج تحقیق نشان میدهد، هرچه میزان استفاده از فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی افزایش یابد، میزان صله رحم از طریق ابزارهای ارتباطی دیجیتال هم تقویت می شود. بین استفاده از فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی و کمرنگ ترکردن صله رحم فیزیکی، رابطه معناداری وجود ندارد. به بیان دیگر، نتایج این پژوهش نه تنها نشان می دهند که این ابزارها به برقراری نوع جدیدی از صله رحم یعنی صله رحم دیجیتالی کمک می کنند، بلکه مدعی اند که استفاده از این فناوریها نقشی در کم کردن صله رحم فیزیکی ندارد.

کلیدواژه ها

فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی دیجیتال, فضای مجازی, صله رحم, فناوری ارتباطی و اطلاعاتی, روابط بین فردی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.