جلوه هایی از صلح و آشتی در اشعار فردوسی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه صلح پژوهی اسلامی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IPS-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم غلامی زارع زاده

کارشناس ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی موسسه غیر دولتی- غیرانتفاعی گلستان

چکیده

انسان هم وجوه حیوانی مثل خشم، شهوت و انتقام دارد و هم جنبه های اخلاقیو الهی مانند نیکی ورزیدن، عفو و گذشت در ضمن هر دو میل در نهاد او به ودیعتگذاشته شده. البته کشش طبیعی و اولیه به طرف انتقام و عدم گذشت است مگراینکه با اراده و به مدد مهار اخلاق (بخصوص اخلاق مبتنی بر ادیان) به سمتفتوت، جوانمردی و صلح بکشاند که راه راحتی نیست و این طریق به تقوا، محبت،غفران الهی و کیمیای سعادت نزدیک تر می باشد و بخاطر این جهد به درجات آن بهتناسب مشمول، قرب الهی می شود. همچنین عفو و بخشش یکی از آموزه های دیناست که در جای جای زند گی بشر اهمیت فراوان دارد و این فضایل در آثار شاعران ونویسندگان بزرگ این مرز و بوم در اشعار و آثار خود به مسئله صلح و آشتی توجهبسیاری نشان داده و اصطلاحات و مفاهیم مربوط به صلح و آشتتی را به کار برده اند.مقاله ی پیش رو به مطالعه و بررسی نگاه، فردوسی در شاهنامه به مسئله ی صلح وآشتی که با وسعت و فصاحت، گویایی و پویایی مطرح شده است، می پردازد. فردوسی جنگ را محکوم نموده، جانب داری خویش را از صلح با راه و وسیله های گوناگون در اشعارش آورده است. در واقع صلح و آشتی از مهم ترین و عمده ترین مسائلشاهنامه ی فردوسی بوده در سراسر آن تصویر شده است، و درک و جهان بینیی گستردهی فراتر از نژاد، ملیت، مذهب و توجه خاصی به مقوله صلح و آشتی در اشعارش می باشد.

کلیدواژه ها

صلح، آشتی، فردوسی، شاهنامه، رستم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.