آسیب های زیست محیطی ناشی از فلزات سنگین بر ماهی صبور Tenualosa ilisha) در شمال غرب خلیج فارس ایران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش بین المللی خلیج فارس
  • کد COI اختصاصی: ICPERSIANGOLF01_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1697
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی صدوق نیری

عضو هیات علمی گروه شیلات- دانشکده علوم دریایی- دانشگاه دریانوردی و علو

گیلان عطاران

عضو هیات علمی گروه زیست دریا – دانشکده علوم دریایی- دانشگاه دریانوردی

آرش شکوری

عضو هیات علمی گروه زیست دریا – دانشکده علوم دریایی- دانشگاه دریانوردی

رضوان احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زیست شناسی سلولی تکوینی- دانشکده علوم- دان

چکیده

مواد آلاینده بویژه فلزات سنگین بطور طب یعی و توسط برخی فعالیتهای انسان نظیر استخراج، حمل و نقل و فرآوری موادنفتی وارد محیطهای آبی می شوند و محیط زیست را به ورطه نابودی می کشانند . در این تحقیق، اندازهگیری غلظت فلزات سنگینCd, Pb, Cu, Co, Ni در بافت عضله، کبد و آبشش ماهی صبور(Tenualosa ilisha در دهانه اروند رود و بهمنشیر واقع در شمال غرب خلیج فارس در بهار سال 1386 ، انجام شد. نمونه های ماهی به کمک تور گوشگیر صید شدند . بافت عضله، کبد و آبشش 33 نمونه صید شده به صورت تصادفی، پس از زیست سنجی تفکیک و فلزات مورد نظر به روش هضم شیمیایی استخراج شدند و غلظت آنها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمیAAS) تعیین گردید . نتایج تحلیل شده با آزمونANOVA بیانگر حداقل میزان فلزات کادمیوم و کبالت به ترتیب 0/034±0/119 و 0/330±0/867 در بافت عضله و حداکثر میزان این دو فلز در بافت آبشش به ترتیب 0/279±1/122 و 3/521 ± 7/520 برحسب ppm وزن خشک میباشد. در حالیکه، بین میانگین های غلظت سرب و نیکل در بافت کبد و عضله و همچنین بین میانگین غلظت مس در بافت کبد و آبشش اختلاف معنی داری وجود نداشت P> 0/05 نتایج حاصل از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، حاکی از وجود رابطه خطی مثبت بین م یزان تجمع فلزات کادمیوم، کبالت و نیکل با عوامل طول استاندارد و وزن کل میباشد . در صورتیکه بین میزان تجمع فلز سرب با عوامل طول استاندارد P-Value=0/456 و وزن کل P-Value=0/520 و فلز مس با عوامل طول استاندارد P-Value=0/479 و وزنکل P-Value=0/373 رابطه معنی داری وجود نداشت.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین، ماهی صبور Tenualosa ilisha خلیج فارس، عضله، کبد و آبشش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.