اثرات کاربرد یونیکونازول و کودهای زیستی بر عملکرد و برخی صفات بیوشیمیایی گندم تحت تنش شوری خاک
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 14، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_ESCS-14-2_017
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 397
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
دانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
به منظور ارزیابی عملکرد و برخی صفات بیوشیمیایی گندم تحت تنش شوری خاک در واکنش به کاربرد یونیکونازول و کودهای زیستی، آزمایش فاکتوریلی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی ۱۳۹۷ در گلخانه پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. تیمارها شوری خاک در چهار سطح (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و اعمال شوری های ۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ میلی مولار در خاک) با نمک NaCl و کاربرد یونیکونازول و کودهای زیستی (شاهد یا عدم کاربرد کودهای زیستی و یونیکونازول، کاربرد قارچ میکوریزا، یونیکونازول، باکتری سودوموناس، میکوریز با سودوموناس، میکوریزا با یونیکونازول، کاربرد میکوریزا با یونیکونازول و سودوموناس شاهد یا عدم کاربرد کودهای زیستی و یونیکونازول) را شامل می شدند. نتایج نشان داد کاربرد کودهای زیستی و یونیکونازول تحت شرایط عدم اعمال شوری، محتوای پراکسید هیدروژن، مالون دی آلدهید و هدایت اکتریکی برگ پرچم (به ترتیب به میزان ۷۷.۶، ۱۱۵.۵۲ و ۲۴۱.۴۸ درصد) نسبت به شرایط عدم کاربرد کودهای زیستی تحت شرایط شوری۱۲۰میلی مولار خاک کاهش داد ولی شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب، عملکرد کوانتومی، وزن صد دانه و طول سنبله (به ترتیب به میزان ۶۰.۲۱، ۴۳.۲۷، ۳۰.۴۷، ۴۶.۶۶ و ۵۱.۳۴ درصد) نسبت به شرایط عدم کاربرد کودهای زیستی تحت شرایط شوری ۱۲۰ میلی مولار خاک افزایش داد. همچنین کاربرد کودهای زیستی و یونیکونازول عملکرد دانه تک بوته را نسبت به شرایط عدم کاربرد کودهای زیستی در بالاترین سطح از شوری خاک حدود ۱۰۸.۸۴ درصد افزایش داد. براساس نتایج این بررسی به نظر می رسد کاربرد کودهای زیستی و یونیکونازول می تواند در بهبود عملکرد گندم در شرایط شوری خاک پیشنهاد شود.کلیدواژه ها
پراکسید هیدروژن, عملکرد کوانتومی, مالون دی آلدهید, میکوریزااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.