بررسی تغییرات مینرالو ی رس تحت تاثیر ریزوسفر گیاه یونجه در خاک های نیمه خشک دشت ارومیه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین همایش ملی چالش های فراروی تکمیل زنجیره‌ی ارزش گیاهان دارویی و معطر
  • کد COI اختصاصی: MEDPLAN01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحرناز اکبری لور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم خاک، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ارومیه

شهرام منافی

استادیار ، گروه علوم خاک، دانشکده و ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ارومیه

چکیده

هدف از این تحققیق، مطالعه کانی های رسی موجود در ریزوسفر گیاه یونجه و مقایسه آن با کانی های رسی توده خاکمجاور و تعیین تغییرات نوع و مقدار کانی های رسی در محیط ریزوسفر یونجه نسبت به خاک غیرریزوسفری بود. بدینمنظور، خاک ریزوسفری گیاه یونجه در ۴ پروفیل خاک (از ۴ نقطه مختلف ارومیه) جداسازی شد و پس از خالص سازیرس و تهیه اسلایدهای رس اشباع با منیزیم، منیزیم و گلیسرول، پتاسیم، و پتاسیم در دمای ۵۵۰ درجه سانتیگراد،کانی های رسی موجود در خاک ریزوسفری توسط دستگاه اشعه X مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، کانی شناسی رس خاک شاهد هر منطقه تعیین گردید و با کانی های رسی خاک ریزوسفری مقایسه شد. طبق نتایج حاصله، ایلایت، کلرایت،کائولینایت و اسمکتایت کانی های رسی غالب در مناطق مورد مطالعه بودند و فراوانی نسبی کانی های رسی در هر ۴منطقه تقریبا مشابه بود. با این تفاوت که در مناطق چیچکلو و اسپوتا نسبت به دو منطقه دیگر اسمکتایت بیشتری (بهترتیب ۱ و ۱۰ درصد) وجود داشت. همچنین، بررسی دیفراکتوگرام های اشعه X نشان داد که در هر ۴ منطقه مورد مطالعه، در ریزوسفر گیاه یونجه مقداری کانی ورمی کولایت تولید شده است. همچنین در پروفیل های ۳ و ۴ (چیچکلو وباشلانبوشلو) مقداری کانی اسمکتایت نیز در محیط ریزوسفر این گیاه تولید شده است. تشکیل اسمکتایت نیز بههوادیدگی ایلایت در ریزوسفر یونجه و یا تغییر شکل ورمیکولایت حاصل از هوادیدگی ایلایت نسبت داده شد. علت اینامر احتمالا فعالیت های بیولوژیکی شدید و طولانی مدت در محیط ریزوسفر یونجه بوده که از طریق آزادسازی پتاسیمبین لایه ای، سبب تغییر کانی های رسی شده است.

کلیدواژه ها

ریزوسفر، اسمکتایت، هوادیدگی، کانی شناسی رس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.