ارزیابی مدیریت آبیاری و بهره وری کلزا و جو(مطالعه موردی: بخشی ازاراضی آستانه مقدسه حضرت معصومه(سلام الله علیها) استان قم)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آب های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک
  • کد COI اختصاصی: IRRIGATION01_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 430
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمصطفی طباطبائی امیری

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آب، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مهدی سرائی تبریزی

استادیار گروه علوم و مهندسی آب، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمدحسین احمدپور

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و مهندسی آب، دانشگاه اراک، اراک، ایران.

محمدمهدی دوست محمدی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آب، دانشگاه ساری ، ساری، ایران.

چکیده

شناخت دقیق ارقام محصولات کشاورزی و تاریخ کشت و روش آبیاری از عوامل موثر در مدیریت و بهره برداری آب می باشد. در این مقاله ارزیابی آبیاری ارقام مختلف در محصول کلزا و جو در سال زراعی ۹۷-۹۶ در مزرعه شریف آباد بخش قمرود قم انجام گرفت و نتیجه ارزیابی منجر به بهینه سازی کشت و ارتقای بهره وری آب در دو محصول کلزا و جو می باشد.کیفیت آب چاه در این مزرعه شور می باشد. به خاطر آستانه تحمل شوری محصول جو، بدون کاهش عملکرد پیش بینی می گردید. اما در محصول کلزا به علت تحمل کمتر به شوری کاهش محصول را پیش بینی می شد. در طول یک فصل زراعی محصول کلزا در یازده رقم و تاریخ کشت از ۶ مهر شروع تا ۲۶ مهرماه ادامه داشت و در آبیاری تیپ بین ۱۰ تا ۱۳ مرتبه آبیاری گردید. اهداف این پژوهش مقایسه موردی بین ارقام مختلف کلزا اعم از خارجی و داخلی، مقاومت ارقام به سرما و میزان مصرف آب و بهره وری و عملکرد رقم و از همه مهم تر مقایسه بین روش های آبیاری از نظر میزان آب مصرفی و بهره وری آب بوده است.در خصوص محصول جو در سه رقم و دو نوع روش آبیاری کشت شد که رقم فجر ۳۰ با آبیاری تیپ بهره وری آب را تا۲/۲ افزایش می دهد.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی آبیاری، قمرود، زراعت آبی، بهره وری آب، مدیریت آبیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.