بررسی کارایی آبشویی اراضی شالیزاری در شرایط زهکشی زیرزمینی با استفاده از نرم افزار Drainmod-S

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آب های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک
  • کد COI اختصاصی: IRRIGATION01_139
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معین معصومی

دانشجوی کارشناسی ارشدگروه مهندسی آبیاری و آبادانی،پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران،کرج، ایران.

مسعود پورغلام آمیجی

دانشجوی دکتری گروه مهندسی آبیاری و آبادانی،پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران،کرج، ایران

مسعود پارسی نژاد

دانشیارگروه مهندسی آبیاری و آبادانی،پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران،کرج، ایران.

چکیده

بسیاری از اراضی شالیزاری نواحی ساحلی دارای منابع آب کافی هستند اما به دلیل مجاورت با دریای خزر و پیشروی آب شور، این اراضی مشکلات شوری آب زیرزمینی و کم عمق داشته و امکان کشت هر محصولی در آن وجود ندارد. در نتیجه، با توجه به شرایط خاص اراضی شالیزاری و محصول استراتژیک برنج، این مطالعه انجام شد. در این پژوهش از مدل Drainmod-S برای تغییرات غلظت نمک در خاک و اثر زهکشی زیرزمینی بر میزان آبشویی در یک مدل فیزیکی (لایسیمتر بزرگ) استفاده شد. برای اندازهگیری شوری محلول خاک، عصاره گیر خاک در اعماق ۴۰، ۵۰ و ۷۰ سانتیمتری خاک در فاصله ۳۵ سانتیمتراز زهکش نصب شد. در این مطالعه، سه سناریو شامل بررسی پروفیل شوری تحت شرایط متعارف (زهکشی میان فصل و پایان فصل)، بررسی پروفیل شوری خاک تحت شرایط مختلف زهکشی و اعمال سناریوی قبل با آب آبیاری شورتر اعمال شد که سناریوی دوم و سوم در چهار مرحله زهکشی بین نشاء و میان فصل (روز ۱۵ تا (۲۰، زهکشی میان فصل (روز ۳۵ تا (۴۰، زهکشی بین میان فصل و پایانفصل (روز ۵۵ تا (۶۰ و زهکشی پایان فصل (روز ۷۵ تا (۸۰ انجام شد. نتایج نشان داد که پس از شبیه سازی غلظت کل املاح نسبت به زمان در عمق ۴۰ سانتیمتری و مقایسه با مقادیر اندازه گیری شده، مقدار پارامتر ضریب تبیین (R۲) برابر با ۰/۷۷ به دست آمد که حاکی از شبیه سازی قابل قبول مدل Drainmod-S میباشد. این پارامتر برای شبیه سازی غلظت املاح در عمق ۵۰ و ۷۰ سانتیمتر خاک نیز به ترتیب برابر با ۰/۷۶ و ۰/۷۵ به دست آمد. مقدار پارامتر میانگین خطای مطلق (MAE) نیز بسیار ناچیز بود. بعد از واسنجی مدل، شبیه سازی غلظت املاح برای سناریوی دوم و سوم نیز اجرا شد. نتایج سناریوی دوم و سوم نیز نشان داد که درصد آبشویی در هر دو سناریو تقربای مشابه و به اندازه ۲۰ درصد بوده اما کارایی آبشویی در سناریو سوم بیشتر به دست آمد زیرا شوری آب و سپس خاک در سناریو سوم بالاتر بوده (بیش از دو برابر سناریو دوم) و با اولین زهکشی، میزان کاهش املاح قابل توجه بوده است. در مجموع نتایج حاصل از مدل رایانه ای Drainmod-S در شرایط زهکشی زیرزمینی و اعمال چهار دوره زهکشی، قابل قبول بوده است.

کلیدواژه ها

نوسانات شوری خاک، اصلاح اراضی، محیطزیست، Drainmod-S، اراضی شالیزاری، آب نامتعارف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.